2024. április 20., szombat

Falunapok Gomboson

A Falunapokon minden korosztály fölvonult

A Falunapokon minden korosztály fölvonult

Tíz évvel ezelőtt úgy gondolták a gombosiak, hogy nem csupán családi és egyházi ünnepekre, hanem közösségi rendezvényre is hazainvitálják a külföldre kényszerült falubelieket, hogy így is erősítsék az összetartozásukat. Akkor Szent László, a falu templomának védszentje napjára esett a választás, és a többnapos rendezvénysorozat a Búcsúi Napok elnevezést viselte, az idéntől már Falunapoknak hívják.

Érdekes az elnevezés, hiszen más településeken általában falunapot tartanak, Gomboson viszont valóban több napon át tart a rendezvény.

Pénteken például játszóteret avattak fel az Önkéntes Tűzoltó Testület épülete előtt. A településfejlesztési hozzájárulásból emelt létesítményt nyomban birtokba is vették a gyerekek. Szombaton tűzoltó- és méhésztalálkozót tartottak a környező településekről és Bajáról érkezett vendégek részvételével. A Szent László-templomban ft. Verebélyi Árpád plébános megáldotta a falu címerével ékesített lobogót, majd a helybeli, a környékről, Magyarországról és Horvátországból érkezett, népviseletbe öltözött fiatalok menettáncban vonultak végig a falun, majd közös műsort adtak a tűzoltóotthon előtt.

A vasárnap az eszem-iszom-vigadalom jegyében telt, a búcsús szentmisére pedig hétfőn, Szent László emléknapjának délelőttjén került sor.