2024. április 19., péntek

Rózsaillatú piknik

Több százan látogattak el a zentai Vasas család nyílt rózsanapjára

A rózsatermesztésben csaknem negyvenévnyi tapasztalattal rendelkező zentai Vasas család szombaton Zentán, a saját rózsaföldjén Rózsapiknik elnevezéssel nyílt rózsanapot tartott. Az időjárás is kedvezett, ugyanis verőfényes napsütésben, lágy szellő simogatása közben több millió nyíló rózsa társaságában piknikezhettünk. Éltek is sokan a lehetőséggel, hiszen mindenkit szívesen láttak, aki kíváncsi volt a különböző színekben pompázó, illatozó rózsamezőre és kellemes, családias hangulatban akarta eltölteni a szombati napot.

Piknikezők a rózsaültetvény mellett

Piknikezők a rózsaültetvény mellett

Vasas Balázs (fehérben) a kertészetek tulajdonosaival

Vasas Balázs (fehérben) a kertészetek tulajdonosaival

Aki akart, szedhetett is magának egy csokorra valót

Aki akart, szedhetett is magának egy csokorra valót

Jó volt a hangulat a rózsapikniken

Jó volt a hangulat a rózsapikniken

Több mint kétszáz adag babot osztottak szét

Több mint kétszáz adag babot osztottak szét

Kétmillió nyíló rózsa pompázott

Kétmillió nyíló rózsa pompázott

A rózsapiknik teljesen kötetlen esemény volt, melynek megvalósítására az egész család szívvel- lélekkel készült. Saját készítésű lehűtött málna- meg mentaszörppel, finom házi borokkal, pogácsával, ízlésesen elkészített szendvicsekkel várták a látogatókat, közben egy üstben katonabab rotyogott, és hogy a zenei aláfestés se maradjon el, kisebb felállásban a helybéli Retrosong együttes és a tűzoltó zenekar váltogatta egymást. Az árnyékban és a sátrak alatt terített asztaloknál baráti társaságok üldögéltek, az emberek jöttek-mentek, sokan piknikhez illően megrakott elemózsiás kosarakkal érkeztek. Vasas István és felesége, Gizella, valamint fiuk, Balázs nagyvonalú vendéglátók voltak, hiszen aki eljött, nem maradt éhen, ráadásul mindenkit szívesen körbevezettek a pompázó rózsamezőn, és készségesen válaszoltak minden, rózsagondozással kapcsolatos kérdésre. Csak gyönyörködni lehetett a milliónyi virágban, volt, aki szedett is magának néhány csokorra valót, vagy legalább kinézett magának néhány fajtát, amelyet szívesen látna a saját kertjében. A könnyebb tájékozódás érdekében Vasasék táblákon tüntették fel a rózsafajták nevét, így válogatni is egyszerűbb volt. A rózsapiknikre neves kertészetek tulajdonosai is ellátogattak, hiszen ez kapcsolatépítő rendezvény is volt, így itt volt Lipolistról a Topalović és a Marinković kertészet, valamint a péterváradi Ševar kertészet tulajdonosa is.

A Rózsapiknik a késő délutáni órákban ért véget, az emberek mindaddig jöttek-mentek, valószínűleg több mint háromszázan megfordultak Vasasék pánai, a Holt-Tisza mögött elterülő rózsamezején, és mindenki elégedetten távozott.

Vasas István kérdésünkre elmondta, hogy jövőre is terveznek egy hasonló rendezvényt, és azt szeretnék, ha a többi zentai rózsatermesztő is bekapcsolódna ebbe a tevékenységbe, hiszen Zentán hagyománya van a rózsatermesztésnek, sokan foglalkoznak vele, ezért érdemes lenne egy nagyobb fesztiválban gondolkodni.