2024. április 24., szerda

Új MiG-eket vesz jövőre Szerbia

Egy repülő ára 65 millió euró, az állam 250 milliót is elkölthet erre a célra

Az állam jövőre jelentős összeget fog elkölteni MiG-29-es orosz elfogó-vadászrepülőgépek beszerzésére.

Elengedhetetlennek nevezte új vadászgépek beszerzését ma Aleksandar Vučić technikai mandátumát töltő miniszterelnök, kormányalakító, mert a jelenlegiekkel már „nem vagyunk képesek megfelelőképp őrizni a légteret", közölte, s elmondta, hogy még vár az állam az orosz fél feleletére, ajánlatára, melynek ismeretében a későbbiek során maga is többet el tud majd mondani a repülőgépek beszerzésének részleteiről.

A beszerzés gazdasági aspektusai miatt a kormányfő szerint senkinek sem kell aggódnia, a Nemzetközi Valutaalapnak sem lesz kifogása, mint mondta, csupán annyi a feltétel, hogy az ország a megbeszélt fiskális és költségvetési keretek között maradjon.

– Ezért jó is az, hogy korábban nem vágtunk bele egy ilyen elgondolás megvalósításába. Most muszéj azt megtennünk, s az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy hosszú idő után most vagyunk először olyan helyzetben, hogy reális egy ilyen beszerzésen gondolkodnunk – nyilatkozta Vučić.

Egy új MiG-29-es vadászrepülőgép fegyverzet nélkül 45 millió euróba kerül, a legalapvetőbb felfegyverzett kiadásában pedig 65 millió eurót igényel.

– Óriási összegek ezek, ha kettő, esetleg négy repülőgépben gondolkodunk, akkor az ár akár 250 millió eurót is kitehet. Ennek ellenére muszáj megtennünk ezt a lépést, s meg is kívánjuk tenni. Világos azonban, hogy ehhez másutt megtakarításokat kell elérnünk. Nincs ebben semmilyen komolyabb filozófia. Ha a kiadásokat növelni szeretnénk, akkor a bevételi oldalnak is emelkednie kell – értékelte a kormányfő.