2024. április 23., kedd
TENISZ

Đoković nyitja a centerpályát

A címvédő és világelső Novak Đoković a vele egyidős, de játéktapasztalatban messze lemaradó brit James Warddal nyitja ma Londonban a wimbledoni torna centerpályájának műsorát. A mérkőzés 14 órakor kezdődik, Đoković számára pedig ez lesz a várhatóan első sikeres lépés a zsinórban harmadik és összesen negyedik wimbledoni serlegig vezető úton, ami két hét múlva egyben a 13. Grand Slam-diadalt is jelentené. Đoković és Ward még nem játszottak, a brit hetedszer lép fel a füves nagy tornán, a legjobbja pedig a 3. forduló, míg a ranglistán jelenleg a 177. helyet foglalja el. 18 óra tájban játszik a hétszeres bajnok, két hónap múlva már 35 éves svájci Roger Federer is, akinek az argentin Guido Pella az első riválisa, és aki Đokovićtyal az elődöntőben futhat össze. Đoković a tavalyi döntőben éppen Federert győzte le négy játszmában.

A szerbiai teniszezők közül ma még Janko Tipsarević, Jelena Janković és Ana Ivanović szerepelnek. Tipsarević a francia Gilles Simonnal mérkőzik, akivel 2:8-ra áll. Simonnak, aki 20. a ranglistán, és Londonban a negyeddöntő a legjobbja, ez lesz az idén a negyedik meccse szerbiai ellenféllel szemben. Novaktól kikapott, Viktor Troickit pedig kétszer győzte le.

A veterán Jelena Janković 13. Wimbledonján szerepel, és a nyolcaddöntőn még nem jutott túl. Most a 25 éves svájci Stefanie Vögelével kezd, aki pályafutása során Londonban még nem nyert meccset. Egyetlen találkozójukon három évvel ezelőtt a szerbiai játékos győzött. Ivanović a 21 éves és újoncnak számító orosz Jekatyerina Alekszandrovával vív meg, aki most játszhat először a nagy tornák főtábláján, így a Roland Garros volt bajnoknője, a Wimbledon 2007-es elődöntőse kimondott esélyes. Táblára jutott a szerbiai Aleksandra Krunić is, aki holnap a román Monica Niculescuval játszik. Tavaly Indian Wellsben a román könnyedén nyert. Ellenfelet kapott Troicki is, aki a rajton a 23 éves és nagy tornán először szereplő francia Tristan Lamasine-nel találkozik.

A nőknél Serena Williams a fő esélyes. Az amerikai teniszezőnő a Steffi Graf csúcsát beállító 22. Grand Slam-győzelmét hajszolja, immár negyedik nekifutásra, hisz a tavalyi Wimbledon volt az egyelőre utolsó megnyert nagy tornája.

A múlt heti tornákon Nottinghamben az amerikai Steve Johnson pályafutása első, Dominika Cibulková pedig Eastbourne-ben hatodik tornagyőzelmét ünnepelte.

A milánói challenger elődöntőjében Györe László több mint két és fél órás kemény meccsen pazar győzelmet aratott a lényegesen tapasztaltabb spanyol David Gimeno felett, és tegnap e rangban második döntőjét játszhatta a három évvel idősebb és a legjobb százban is már járt olasz Marco Cecchinato ellen. A pihentebb és rutinosabb palermói mindkét játszmában kétszer nyerte el a zentai játékos kezdőütését, és 73 perc alatt győzött. Az új pontokkal Györe 24 helyet javít, és még egy ilyen sikerre van szüksége, hogy visszajusson a 200 legjobb közé.

WIMBLEDON. – A női selejtező döntőjében: Krunić–Duan 6:2, 6:4.

NOTTINGHAM. – A férfitorna elődöntőjében: Johnson–Seppi 6:4, 6:4, Cuevas–Müller 3:6, 7:6, 6:4, döntő: Johnson–Cuevas 7:6, 7:5.

EASTBOURNE. – A női torna elődöntőjében: Cibulková–Puig 6:2, 6:1, Ka. Plíšková–Konta 6:7, 6:3, 6:3, döntő: Cibulková–Ka. Plíšková 7:5, 6:3.

MILÁNÓ. – A challenger elődöntőjében: Györe–Gimeno 6:2, 3:6, 7:5, döntő: Cecchinato–Györe 6:2, 6:2.

RÓMA. – A női ITF-torna döntőjében: Šramková–Jani 6:1, 6:1.