2024. március 28., csütörtök

Nagyszabású ukrán-amerikai hadgyakorlat kezdődött Ukrajnában NATO-tagországok részvételével

Nagyszabású ukrán-amerikai hadgyakorlat kezdődött hétfőn Ukrajnában, amelyben összesen 14 külföldi - főként NATO-tag - ország több mint 1800 katonája vesz részt - közölte az ukrán védelmi minisztérium sajtóosztálya.

A Rapid Trident-2016 elnevezésű gyakorlatot a nyugat-ukrajnai Lviv megyében lévő javorivi lőtéren rendezik meg, a tervek szerint július 8-ig tart.

Kijev tájékoztatása szerint a gyakorlatba páncélozott járműveket és katonai repülőgépeket is bevonnak. Ezenfelül a résztvevők kézi fegyverekkel zajló lőgyakorlatokat tartanak.

A nemzetközi hadgyakorlat parancsnokságának közlése alapján a katonai konvojok haladása miatt átmeneti forgalomkorlátozások lesznek a lőtérnél. Ezenfelül arra kérték a környéken lakókat, hogy az említett időszakban saját biztonságuk érdekében kerüljék a katonai területet, ahol a hírek szerint egyébként a helybeliek gyakran szoktak gombászni és erdei gyümölcsöket gyűjteni.

A kijevi védelmi minisztérium korábban nyilvánosságra hozta, hogy idén az ukrán fegyveres erők a tervek szerint tíz nemzetközi hadgyakorlatban vesznek részt, ebből négy lesz Ukrajnában. Ezek között lesz egy fekete-tengeri, valamint a szokásos évi ukrán-amerikai parancsnoki hadgyakorlat.