2024. március 28., csütörtök

Ír kormányfő: az Egyesült Királyság kilépése nem áll küszöbön

Az Egyesült Királyság hivatalos kilépése az Európai Unióból (Brexit) nem áll küszöbön - jelentette ki hétfőn Enda Kenny ír kormányfő a dublini parlament rendkívüli ülésén, hozzátéve, hogy a kilépési tárgyalásokon szem előtt fogja tartani az ír érdekeket.

Kenny szerint az unió tagországainak kormányai tisztában vannak azzal, hogy az Egyesült Királyságban "politikai földrengés" történt, és időbe fog telni, hogy ennek következményeit rendezni lehessen. Hozzátette: arra számít, hogy egyetértés lesz abban, hogy meg kell várni az új brit miniszterelnök hivatalba lépését, mielőtt London hivatalosan elindítaná a kilépési folyamatot.

A kormányfő szerint Írország többet veszíthet a Brexittel, mint bármely más uniós ország. Ugyanakkor biztosította a törvényhozást: az ír kormány vészforgatókönyveket készít az Észak-Írországot, a közös határt és a közös utazási területet érintő politikai és stratégia kérdéseket illetően, ám ezt nehezíti, hogy sem a brit kilépés részletei, sem menetrendje nem ismert. Hozzátette: ráadásul azt sem tudja senki, milyen lesz az EU és az Egyesült Királyság új kapcsolata.

Írországot az aggasztja leginkább, hogy a két ország kereskedelmét vámok terhelhetik, miután az Egyesült Királyság távozik az unióból. Dublin szerint kulcsfontosságú, hogy az Egyesült Királyság az unió egységes piacának része maradjon, de erről az EU dönt, Írország nem tud különalkut kötni Londonnal.