2024. április 24., szerda

Szobrot kapott dr. Berényi János és dr. Széll Endre

A zentai Pro Scientia Naturae Alapítvány Dr. Berényi János Agrárinnovációs Irodája illetékesei ilyen módon szerettek volna tisztelegni az intézmény szellemiségének megteremtői előtt

Ünnepélyes keretek között leplezték le dr. Berényi János és dr. Széll Endre szobrát szombaton délután Zentán, a Pro Scientia Naturae Alapítvány Dr. Berényi János Agrárinnovációs Irodája szoborparkjában. Az intézmény illetékesei saját bevallásuk szerint azért szerettek volna ilyen módon is emléket állítani a két kutatónak, mert sokrétű és szerteágazó tevékenységük révén jelentős mértékben hozzájárultak az intézmény szellemiségének, illetve magának az intézménynek a megteremtéséhez is.

A szoboravató ünnepségen a szalagátvágást a szoborállítás támogatói végezték el, a szobrokat dr. Berényi János és dr. Széll Endre családtagjai, valamint Stanislav Antonić, a szobrok készítője közösen leplezték le, a támogatói tábláról pedig dr. Lengyel László, a Pro Scientia Naturae Alapítvány elnöke rántotta le a leplet, aki – miután Nagy József zentai plébános felszentelte a szobrokat – ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta, az első születésnapját ünneplő Dr. Berényi János Agrárinnovációs Iroda a húsz éve folyó felsőoktatási tevékenység szellemi bástyájaként született meg, és létrejöttét két ember önzetlen, baráti munkájának és szakmai kapcsolatrendszerének köszönheti, amelyekre alapozva Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma pénzeszközöket biztosított arra, hogy munkájukat érvényesíteni tudják.

– E két ember Berényi János és Széll Endre voltak. Ők ketten az általuk képviselt intézmények lehetőségeit és kereteit messze felülmúlva, őszinte jóbarátként, szívvel-lélekkel segítették a térségünk és a közösségünk fejlődésére irányuló törekvések magvalósítását, időt és energiát nem sajnálva dolgoztak az építő jellegű projektumokon és rendezvényeken, munkájukat éppen ezért széles körben ismerik a Kárpát-medencei agrárszakmai, sőt, az annál jóval szélesebb körök is – hangsúlyozta a szoboravató ünnepségen mondott beszédében dr. Lengyel László, a Pro Scientia Naturae Alapítvány elnöke.

– Miért éppen szobrokat készítettünk? – tette fel a kérdést Lengyel László, majd meg is válaszolta azt – .Mert az általuk megvalósított életmű és baráti érzés is örök érvényű. Miért fehérek a szobrok? Mert problémát és akadályt nem ismerve, mindig optimistán, derűs lélekkel és tiszta szeretettel viszonyultak embertársaikhoz, barátaikhoz és munkájukhoz egyaránt. A szoborkert egy lendületet tükröző, soha meg nem álló pályát jelképez, mutatva ezzel, hogy mindannyiunk feladata ezen értékek és ezen szemlélet továbbvitele, hogy ne a kőbevésett múlt, hanem a szobrok arcából áradó derű és megfontoltság, továbbá ne az emlékek, hanem a küldetéstudat hajtson és buzdítson bennünket tettrekészségre. Örülünk annak, hogy Endre és János szobrai széleskörű családi, baráti és intézményes összefogással jöttek létre, amelyhez mindenki maximálisan hozzájárult, a szobrász, a családtagok, a barátok, a pályatársak és mindazok, akik ezen értékek megörökítését és átörökítését fontosnak tartják. Külön öröm számomra, hogy ez a két ember most ismét abban a baráti társaságban tud lenni, akik között oly sokáig tevékenykedtek – fogalmazott dr. Lengyel László, hozzátéve, az intézmény ezentúl is mindig otthont szeretne majd adni ennek a társaságnak, annak érdekében, hogy a jövőben is bölcsője és otthona lehessen sok-sok kibontakozó és megvalósuló ötletnek, szakmai kapcsolatnak és együttműködésnek.

Az ünnepség folytatásában Stanislav Antonić, a szobrok alkotója ismertette a szobrok elkészítésének folyamatát, majd az egybegyűltek megkoszorúzták a szobrokat, amelyeknél dr. Széll Endre családja részéről felesége, dr. Széll Endréné és leányai, Andrea és Márta; dr. Berényi János családja részéről felesége, Dragana és kisfia, Mihailo; valamint dr. Berényi János testvére, Zsuzsanna és családja; az Agrofórum nevében Somogyi Norbert; a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. részéről dr. Bóna Lajos, dr. Matuz János és dr. Széll Sándor; a Magyar Nemzeti Tanács nevében Jerasz Anikó és Petkovics Márta; a Magyar Növénynemesítők Egyesülete képviseletében dr. Bóna Lajos és dr. Pauk János; a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ nevében Somogyi Norbert; a Szent István Egyetem Kertészettudományi Kara részéről dr. Simon Gergely és Erős-Honti Zsolt, a Tordaiak Klubja képviseletében Lázár György; a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács nevében dr. Csányi Erzsébet; a Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezete képviseletében dr. Kovács Sárkány Hajnalka és Kovács Vilmos, a Pro Scientia Naturae Alapítvány nevében pedig dr. Lengyel László és Varga László helyezték el az emlékezés virágait.