2024. március 29., péntek
LABDARÚGÓ-EB - NYOLCADDÖNTŐ

A bivalyerős belgákat is megállítja Magyarország?

Két nagyon különböző utat megjárt válogatott meccse lesz a vasárnap 21 órakor kezdődő Magyarország–Belgium nyolcaddöntő. A magyar nemzeti csapat óriási meglepetést szerezve csoportelsőként jutott tovább az F csoportból, a sokkal többre tartott Ausztria elleni 2:0-s sikerrel indított, Izlanddal szemben a hajrában mentette 1:1-re a találkozót, majd Portugáliával háromszor is vezetve játszott 3:3-as döntetlent. A belgákat ellenben a torna egyik titkos favoritjaként az E csoport élére várták, az Olaszország elleni első fordulós 2:0-s vereség után azonban Írország és Svédország legyőzése ellenére is csak a második helyre futottak be. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a belgáktól talán kicsivel többet vártak a csoportkörben, a magyaroktól viszont kevesebbet – sokan még a pontszerzést is lehetetlennek tartották. Most mégis ugyanott tart a két együttes, a legjobb nyolc közé jutásért nézhetnek farkasszemet egymással.

A magyar válogatott igazi sláger a franciaországi tornán, a csapat küzdőszellemével, lelkesedésével, kiugró teljesítményével egész Európát megnyerte magának, a kiesett országokban sok helyütt arra biztatják egymást az emberek, hogy Magyarországnak drukkoljanak, mert rendkívül szimpatikus együttes, amely olyan játékot mutat a tornán, amilyet ezek a csalódott szurkolók a saját válogatottjuktól is látni szerettek volna. Még bemutatkozása előtt a torna egyik sztárjává lépett elő a mackónadrágos, Eb-korrekorder kapus, Király Gábor, a csoportkör legjobb csapatában ott szerepel a csupa szív középpályás, Kleinheisler László, a tíz legszebb gól közé sorolják Gera Zoltán portugálok elleni ballábas gólját, Dzsudzsák Balázst két gólja után Cristiano Ronaldóhoz hasonlítják. A magyar csapat ráadásul az előzetes várakozásokat megcáfolva nemcsak a védekezéssel foglalkozott a csoportkörben, szemrevaló támadásokat dolgozott ki, látványos megoldásokkal szórakoztatta a közönséget, gólratörően játszott, amit alátámaszt, hogy Wales mellett Magyarország lőtte eddig a legtöbb gólt a tornán. A hat magyar találat rendkívül szép góltermés, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a franciák pl. csak 4, az angolok és a németek 3-3, a svájciak és a lengyelek 2-2, az osztrákok 1 gólt szereztek. Már az első két fordulóban is káprázatos produkciót láthattunk a magyar csapattól, aztán a harmadik fordulóban a fél kezdőcsapatot pihentetve is a torna legjobb meccsét játszották a portugálok ellen. Nemhiába beszélnek tehát szerte a kontinensen szuperlatívuszokban a magyar együttesről, a pályán elvégzett munkával, a védelem határozottságával, a középpálya keménységével és kreativitásával, a támadószekció sokszínű megoldásaival maximálisan kiérdemelték a figyelmet és a dicséretet.

A „Csak együtt” jelmondat nem csak üres frázis

Bernd Storck személyében szerencsére olyan szakembert ismerhettünk meg, aki rendet tart nemcsak az edzésen és az öltözőben, hanem a fejekben is, nála elképzelhetetlennek tűnik, hogy a fiúk elszálljanak maguktól, és néhány kiugró eredmény, egy hangzatos csoportelsőség után világverő csapatnak gondolják magukat. A keret összetételét elnézve inkább a jellem, mintsem a korábbi válogatottságok száma volt a fő szempont, olyan játékosokat keresett, akik nehéz helyzetekben is megőrzik a higgadtságukat, akik képesek egy tornát fegyelmezetten végigjátszani, miközben mindvégig a csapat érdeke lebeg a szemük előtt. Éppen emiatt a csapategység nevezhető a magyar válogatott legnagyobb erősségének, a „Csak együtt” jelmondat nem csak üres frázis ezúttal, minden megnyilatkozáson, minden megnyilvánuláson átsüt, hogy mennyire egyben van ez az együttes, mennyire ugyanazt akarja mindenki. Az akaráson kívül természetesen a szakmai felkészítés sem elhanyagolható, rendkívül masszív, szervezett gárda benyomását keltette eddig Magyarország, érzékelhető, hogy minden csapategység pontosan tudja a feladatát, minden játékos tisztában van azzal, hogy melyik szituáció milyen reakciót vár el tőle. Emellett ahogy az több nyelven is olvasható volt Bernd Storck húzásai kapcsán: a kapitány nem fél a fiatalokhoz, a tapasztalatlanabb játékosokhoz nyúlni, a kerettagokba vetett bizalmát máris bizonyította azzal, hogy a csoportkörben minden mezőnyjátékosnak lehetőséget nyújtott, de leginkább azt emelik ki, hogy az A mellett láthatóan mindig van legalább B és C terve, amit pl. osztrák vagy izlandi kollégájánál nem láttak egyértelműnek a szakértők.

Legnagyobb erősségük a legnagyobb gyengeségük is

Az ellenfél azonban nem egy riadt kis csapat lesz. A világranglistát nemrégiben még vezető, jelenleg a második pozíción tanyázó Belgium hosszú építkezés után arra a szintre jutott, hogy már a 2014-es világbajnokságon is a titkos esélyesek között emlegették, kerete egytől egyig Európa élklubjainak kulcsjátékosaiból áll, a támadórészlegüket egyenesen a világ egyik legjobbjaként emlegetik. Marc Wilmots szövetségi kapitánnyal éppen miatt a csapatrész miatt elégedetlenek a belgák: úgy gondolják, sokkal több rejlik a csapat középpályás- és támadósorában, mint amit a korábbi klasszis labdarúgó eddig kihozott belőle. A pálya közepén olyan futballisták vethetők be, mint Kevin De Bruyne, Eden Hazard, Radja Nainggolan, Marouane Fellaini, Moussa Dembélé vagy éppen Axel Witsel, a támadórészlegben Romelo Lukaku, Divock Origi, Cristian Benteke és Dries Mertens is hadra fogható, mind-mind sokat próbált, tapasztalt futballisták, akiknek a piaci ára egyenként több rúg, mint az egész magyar kereté a torna előtt. Képesek viszont kioltani egymást, túlcifrázni, sőt elszórakozni a lehetőségeket, amit prezentáltak is az olaszok elleni 0:2 során, de a svédek ellen nagy nehezen 1:0-ra megnyert mérkőzésen is. A csoportkörben egyedül az írekkel vívott meccsen voltak lehengerlőek. Néha úgy tűnik, hogy még nekik is szokniuk kell a nagy tornákat, hiszen az utánpótlásképzés átszervezésének és a válogatott gyöngélkedésének évei alatt sorra maradtak le a világeseményekről. Az esélyesség terhével is nehezen birkóznak meg, az olaszok ellen rengeteget támadtak, de mintha a befejezéseknél mindig megremegett volna a lábuk, a taljánok pedig okos ellentámadásaikkal végül felőrölték őket. Legnagyobb erősségük néha éppen a legnagyobb gyengeségük is: mivel előrefelé lejt a csapat, a támadásépítéssel foglalkozó játékosok a kimagaslóak, hajlamosak olykor kissé fejetlenül támadni, területek nyílhatnak meg a csapatrészeik között, amikre befutva, bepasszolva könnyen zavarba hozható a védelmük. Ezzel is magyarázható, hogy az olaszok ugyan kevesebbszer jutottak el a kapu elé, de lényegesen veszélyesebbnek, gólerősebbnek bizonyultak. A kapuban ugyan Thibault Courtois személyében világklasszis kapus áll, a védelemben is szerepelnek kiváló labdarúgók, mint Toby Alderweireld, Thomas Vermaelen vagy Jan Vertonghen, de a csapatrész vezérének, a sérülés miatt maródi Vincent Kompanynak a hiánya néha kiütközik.

A magyar labdarúgó-válogatott legutóbb 58 évvel ezelőtt tudta legyőzni a belga csapatot, az 1958 novemberében Budapesten játszott barátságos mérkőzésen 3:1-re győztek a vendéglátók, azóta viszont nyolc meccsen két döntetlen és hat vereség a mérleg magyar szempontból. Az örökmérleg 12 találkozót tartalmaz két-két magyar sikerrel és döntetlennel, valamint nyolc belga győzelemmel. A két válogatott legutóbb 2009 novemberében Gentben csapott össze barátságos mérkőzésen, amelyet 3:0-ra nyertek a belgák. Azon a meccsen Király védte a magyar kaput, s három mostani Eb-kerettag, Juhász Roland, Dzsudzsák és Priskin Tamás is pályára lépett. A mostani belga válogatott tagjai közül Eden Hazard, Thomas Vermaelen, Jan Verthongen és Marouane Fellaini játszott a 2009-es meccsen. Akárhogy is nézzük, van miért visszavágni, ennél jobb alkalom nem is mutatkozhat rá – továbbjutás esetén a negyeddöntőben a Wales–Észak-Írország párharc győztese vár a magyar válogatottra.  

NYILATKOZATOK

„Önök akkor is nevettek, amikor kikaptunk Walestől”

Bernd Storck: – Az igazság az, hogy nagyon sokat és nagyon keményen dolgoztunk azért, hogy ilyen csapatunk legyen. Biztos voltam benne, hogy tegnap este azok a játékosok is megállják a helyüket, akik most kaptak először lehetőséget. A csoportkör végén pihentetni akartuk a sárga lapos játékosainkat, de azt tudni kell, hogy a csapat minden tagja egyazon szinten áll, és ezt be is bizonyítottuk. Mind a 20 mezőnyjátékos pályára lépett már a tornán. Ez bizalom kérdése: megbízom a csapatomban, és ezt a bizalmat a fiúktól a pályán kapom vissza én, a szurkolótábor és az egész ország. A siker ellenére két lábbal kell a földön állnunk, keményen dolgozunk a következő sikerért is, de lépésről lépésre kell haladnunk. A következő lépés, hogy ezt a magas szintet tudjuk hozni Belgium ellen is.

Nagy Ádám: – Csak úgy lehet nekivágni egy tornának, hogy meg akarjuk nyerni. Lehet, hogy nem reális, de hányan gondolták azt, hogy elsőként jutunk tovább a csoportunkból?

Király Gábor: – Amióta eldőlt, hogy kijutottunk az Eb-re, vallom, élvezni kell a torna minden pillanatát. Egy-két apró trükk szerintem belefér. Mindegy, mi az eredmény, úgy kell megélni ezeket a napokat, hogy ha évek vagy évtizedek múlva visszagondolunk rájuk, ne legyen bennünk hiányérzet. Soha vissza nem térő érzések ezek. Ha valaki gyermeki örömet vél felfedezni az arcomon, az nem véletlen. Hálás vagyok a sorsnak, hogy itt lehetek, és átélhetem ezt a csodát.

Marc Wilmots: – Nem nézik az Európa-bajnokságot? Felejtsék el a papírformát, csak az számít, ami a pályán történik. Szívesebben játszanék Spanyolországgal vagy Angliával, hiszen ez esetben kevesebb lenne a veszítenivalónk. Egyébként csak az újságírók szerint könnyű az águnk. Látták a magyarokat Portugália ellen? Nagyon jó, gyors, agilis futballistáik vannak. Dzsudzsák Balázs, Szalai Ádám, Németh Krisztián… Csupa topjátékos, ráadásul rendkívül egységes csapatot alkotnak. Önök akkor is nevettek, amikor kikaptunk Walestől, de nézzék meg, most hol tart. Nincsenek már úgynevezett kis országok.

Radja Nainggolan: – Magyarország? Olyan csapat, amelynek nincs mit vesztenie. Emellett jó futballt is játszik.

Romelo Lukaku: – Vasárnap újabb nehéz mérkőzés vár ránk, amelyen a legjobb formánkat kell hoznunk. A magyarok erőssége az egy az egy elleni játék.

Thibault Courtois: – Most szép út nyílt meg előttünk. El kell ismernünk, hogy könnyű ágra kerültünk, még akkor is, ha a bennmaradó csapatok mind nagyon jók. Vigyázni kell a magyarokkal, akik három jó meccset játszottak, és a csoportjuk élén végeztek.

A vasárnapi program

Franciaország–Írország

Helyszín: Lyon, Stade de Lyon (58 000 férőhely).

Időpont: 15 óra (M4, RTS1, HRT2).

Játékvezető: Nicola Rizzoli (Olaszország).

Németország–Szlovákia

Helyszín: Lille, Stade Pierre Mauroy (49 822 férőhely).

Időpont: 18 óra (M4, RTS2, HRT2).

Játékvezető: Szymon Marciniak (Lengyelország).

Magyarország–Belgium

Helyszín: Toulouse, Municipal Stadion (33 100 férőhely).

Időpont: 21 óra (M4, RTS1, HRT2).

Játékvezető: Milorad Mažić (Szerbia).

A várható kezdőcsapatok, Magyarország: Király, Kádár, Guzmics, Juhász, Lang, Nagy, Gera, Lovrencsics, Kleinheisler, Dzsudzsák, Szalai.

Belgium: Courtois, Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen, Nainggolan, Witsel, Carrasco, De Bruyne, Hazard, Lukaku.