2024. április 24., szerda
LABDARÚGÓ-EB - NYOLCADDÖNTŐ

Ćorluka a múzeumban, a horvátok történelmet írnának

Egy remek formában levő, a vereséget 2015 szeptembere óta nem ismerő Horvátország és a csoportmérkőzéseken nem remekelő Portugália méri össze erejét a nyolcaddöntőben szombaton 21 órától Lensban. Az Ante Čačić irányította horvátok a harmadik mérkőzésükön a legjobbjaik nélkül 2:1-re nyertek a címvédő Spanyolország ellen, így sokan már az Eb egyik fő esélyeseként számolnak velük. Ha a történelem ismétli önmagát, akkor ez valóban bekövetkezhet, hiszen 12 évente olyan együttes nyeri meg a tornát, amely a csoportküzdelmek előtt még nem számított favoritnak. Huszonnégy évvel ezelőtt Dánia, 2004-ben pedig Görögország lett az ókontinens bajnoka, most pedig a horvátok készülnek hasonló meglepetésre. Erre minden esélyük megvan, hiszen a gyengébbnek tartott ágra kerültek, s csak a döntőben találkozhatnak a németekkel, az angolokkal, a spanyolokkal vagy az olaszokkal. A horvátok sorozatban tíz mérkőzés óta veretlenek: nyolc győzelem és két döntetlen a mérlegük a Norvégia ellen 2015 szeptemberében elszenvedett vereség óta. Legnagyobb sztárjuk, Luka Modrić pénteken már a csapattal edzett, így nagyon valószínű, hogy ott lesz a portugálok elleni találkozón. Csütörtökön a horvát lapok azt is megírták, hogy Vedran Ćorluka, a horvát válogatott és a moszkvai Szpartak védője bekerül az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) múzeumába: ennek az oka nem más, mint az, hogy a játékos az Eb-mérkőzéseken a fejsérülése miatt vízilabdasapkában lépett pályára, s mivel ilyenre még nem volt példa, az UEFA úgy döntött, hogy a pólós fotó megérdemel egy helyet a múzeumban. Az ötlet, hogy Ćorluka vízilabdasapkában lépjen pályára, Nderim Redžajé, a horvát válogatott fizioterapeutájáé, s az európai szövetségnek csak az volt a kérése, hogy a fülvédő részt távolítsák el. Ćorluka így a történelem része lett, s ugyanerre vágyik Nikola Kalinić, a spanyolok elleni egyenlítő gól szerzője is, aki szerint az övék az egyik legjobb csapat a tornán, és ha a középpályán sikerül megnyerniük a párharcokat, akkor győzni fognak.

A mostani generációnak ez egy nagy lehetőség, de csak akkor kerülünk be a történelembe, ha valami olyat alkotunk, amire később is emlékezni fognak az emberek” – mondta a játékos.

A portugálok szövetségi kapitánya, Fernando Santos nagyon bízik a magyarok elleni 3:3-as döntetlen során kétszer is eredményes Cristiano Ronaldóban, aki szerinte átvezeti a csapatot a soron következő „döntők sorozatán”, s az együttes megszerzi története első Európa-bajnoki címét.

Ronaldo gólszerző és nyerőember, elöl játszik, és a gólokból táplálkozik. Biztos vagyok abban, hogy a magyarok elleni teljesítménye megerősítette az önbizalmát, és ez segít bennünket abban, hogy megnyerjük a tornát” – mondta a Real Madrid klasszis támadójáról a szakember. Ronaldónak a győzelmen kívül extra motivációt adhat, hogy egy újabb góllal utolérné Michel Platinit az Eb-ken szerzett találatok ranglistáján: a portugál eddig nyolcszor volt eredményes.

A horvátok és a portugálok eddig mindössze háromszor találkoztak, s mindhárom mérkőzésen a portugálok nyertek, ráadásul a horvátoknak ezeken a meccseken még gólt sem sikerült szerezniük.

Horvátország–Portugália

Helyszín: Lens, Stade Bollaert-Delelis (35 000 férőhely).

Időpont: szombat, 21 óra (M4, RTS1, HRT2).

Játékvezető: Carlos Velasco Carballo (Spanyolország).