2024. március 28., csütörtök

A skótok többsége már a függetlenséget támogatja

Miután az Egyesült Királyság az Európai Unióból való kilépésre szavazott, a skótok döntő többsége a függetlenséget támogatja - derül a Sunday Post című lap megrendelésére szombaton készül felmérésből.

A skótok több mint hatvan százaléka a bennmaradásra szavazott. A Sunday Post által megrendelt felmérés szerint pedig jelenleg a skótok 59 százaléka úgy véli: Skóciának el kellene szakadnia az Egyesült Királyságtól, és függetlenné kellene válnia.

Skóciában 2014-ben tartottak népszavazást a függetlenségről, akkor a többség, mintegy 55 százalék arra szavazott, hogy Skócia maradjon az Egyesült Királyság része.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök tudatta: miután a britek többsége az EU-ból való kiválást választotta, elképzelhető újabb népszavazás Skócia különválásáról, mert Skócia az EU tagja szeretne maradni. A 2014-es népszavazáson a többség végül azért szavazott a függetlenség ellen, mert a kiválás egyet jelentett volna az EU-ból való kilépéssel.

A csütörtöki népszavazáson az Egyesült Királyság szavazóinak 51,9 százaléka szavazott arra, hogy az ország lépjen ki az Európai Unióból.