2024. március 28., csütörtök
Brexit

Soros: az EU szétesése gyakorlatilag visszafordíthatatlanná vált

Az Európai Unió szétesése gyakorlatilag elkerülhetetlenné vált azzal, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unióból való kilépés mellett döntött az erről szóló népszavazáson - írta szombaton Soros György milliárdos befektető a Project Syndicate nevű hírportálon. 

Soros szerint Nagy-Britannia idővel lehet, hogy viszonylag jobban jár az EU elhagyásával, mint más országok, de a gazdasága és a népe meglehetősen megszenvedi a kilépést rövid- és középtávon. 
A brit reálgazdaságban bekövetkező változásokat a 2007-2008-as pénzügyi válsághoz lehet majd hasonlítani - véli.
Az okokkal kapcsolatban írásában Soros arra az álláspontra helyezkedik, hogy a Brexit-vita és a migrációs válság egymást táplálták. A kilépést támogatók ugyanis a Calais-ben feltorlódott több ezer, bármi áron Angliában igyekvő migráns "rémisztő" képével félelmet kelthettek a többi uniós országból induló, "ellenőrizetlen bevándorlással" kapcsolatban. Az EU pedig halogatta a fontos döntéseket, nehogy negatív hatással legyenek a brit népszavazásra, így a káosz állandósult Calais-nál.
"Angela Merkel német kancellár döntése, hogy országa kapuit tágra nyitja a menekültek előtt, inspiráló gesztus volt, de nem volt kellőképpen végiggondolva, mert nem számolt a +pull factorral+", azzal a "húzó hatással, amit a tömegek korlátlan befogadása jelent a többi migránsnak - állapította meg Soros György.
Hozzátette, hogy a tagállami kormányok és az uniós intézmények látszólagos tehetetlensége megágyazott az idegengyűlölő és Európa-ellenes pártok megerősödésének.
"Most a katasztrófa-forgatókönyv, melytől sokan féltek, megvalósult gyakorlatilag visszafordíthatatlanná téve az Európai Unió széthullását" - húzta alá a milliárdos befektető.
Az írásban hozzátette, az Egyesült Királyság kiválásának folyamata további bizonytalanságokkal és politikai kockázattal lesz teli, mert - fogalmazott Soros - Nagy-Britannia nem holmi képzeletbeli vagy valós előnye forog kockán, hanem az európai projekt fennmaradása. 
Soros figyelmeztetett arra az eshetőségre is, hogy a kiválási tárgyalásokon az EU nem lesz abban a "hangulatban", hogy az Egyesült Királyságnak engedményeket tegyen a jövőre nézve, például az egységes piac tekintetében, ami mindkét félnek ártana. 
Mi több, maga az Egyesült Királyság sem biztos, hogy hosszú távon fennmarad a mai formájában - írta a befektető, hozzátéve, hogy nem csak a menekültválság miatt, hanem a hitelező és adós viszony miatt is szinte robbanásveszéllyel fenyeget a feszültség egyes tagállamok között, Németország és Franciaországban pedig a belső problémák is lekötik a kormányzat erejének jelentés részét.
Soros szerint az EU jelentette közös piac és a közös értékek elvesztése mindenkinek csak károkat okozna.
"De az EU mégis elromlott, és nem elégíti ki állampolgárai vágyait és törekvéseit" - hangsúlyozta a befektető, kiemelve: az EU rendezetlen széthullásával Európa rosszabbul járna, mintha az EU soha nem is létezett volna.
"De nem szabad feladni" - szögezte le Soros, aki szerint az Európai Unió tökéletlen építmény, de akik hisznek azokban az értékekben és elvekben, amelyeknek a fenntartására az uniót tervezték, össze kell állniuk, hogy az Európai Uniót alapos szerkezeti átalakítással megmentsék.