2024. április 19., péntek

Szakértelem, rugalmasság és korrektség

Újvidéken pénteken szakmai összejövetelt tartottak a tanfelügyelőknek

A vajdasági községek tanfelügyelői számára szerveztek szakmai összejövetelt a tartományi képviselőházban. A szakelőadások mellett a jelenlévőknek lehetőségük volt megvitatni különböző gyakorlati kérdéseket, melyek napi munkájuk során merülnek fel. Nyilas Mihály, tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár a megnyitó beszédében a szakértelem, rugalmasság és korrektség kulcsszavakat emelte ki, amelyek alkotóelemeit kell képezzék a tanfelügyelők igen összetett munkájának.

– Az oktatási felügyelői munka igen felelősségteljes, és nem mentes a feszültségektől, konfliktusoktól. Egyrészt azt szerettük volna, hogy az egész tartományból összegyűjtsük a felügyelőket, elbeszélgessünk velük, ők megismerjék egymást, másrészt pedig megpróbáljuk összehangolni a tevékenységüket. Egy azonos kérdésben azonos választ kell kapjon az iskola Szabadkán is, és Újvidéken is. Össze kell hangolni a gyakorlatot. A nagyobb városokban biztos gyakrabban jelentkeznek olyan problémák, amelyek ritkábban fordulnak elő a kisebb községekben, és erről jó itt beszélni. Az oktatási titkárság, amelynek az élén vagyok, mindezt követi, és mint másodfokú szerv sok ízben dönt a fellebbezésekről. Tehát itt is összegyűlt egy gyakorlat, melyet megismertethetünk a községi, városi tanfelügyelőkkel. Szeretnénk egy tartalmas szemináriumot, egy tanácskozást tartani ebben a témában, hogy ez később a mindennapi gyakorlatban segítsen a községeknek, városoknak és felügyelőiknek. Vannak olyan községek és városok, ahol ezt a helyet nem töltötték be, tehát egyáltalán nincsenek felügyelői, és ez sincs rendjén. Igaz, hogy ilyen esetben a tartományi titkárság biztosítja az ellenőrzést, de ez jelentősen több pénzbe kerül, mintha közvetlenül az ott munkaviszonyban lévő tanfelügyelő végezné ezt. Mi erre próbálunk hatni folyamatosan, figyelmeztetni a községeket, hogy be kell ezeket a helyeket tölteni. Ez némileg sikeres is, sok helyen megtörtént, és gondolom, most, a választások után, miután a helyi önkormányzatok is megalakulnak és elkezdik a munkájukat, még azokon a helyeken is meg fog történni, ahol ez még nem történt meg – nyilatkozta Nyilas Mihály.

Dragan Grahovac, a tartományi tanfelügyelőség vezetője azt emelte ki, hogy a tanfelügyelőket leginkább érintő, érdeklő témákat dolgozták fel az összejövetelen.

Arra a kérdésre, hogy melyek azok a problémák, amelyek a gyakorlatban leginkább kifejezésre jutnak, a következőképpen válaszolt Jasztrebinác János csókai tanfelügyelő:

– Gyakorlatban nagyon sok probléma van a tanfelügyelők munkájával, különösen amióta május elsejétől érvénybe lépett az új felügyeleti törvény. A törvényben nagyon sok olyan rendelkezés van, amit a gyakorlatban nem lehet alkalmazni, hiszen még nincsenek kidolgozva azok a modalitások, amelyek alapján alkalmazni tudjuk a törvény egyes szakaszait. Én arra várok most választ, hogyan kell ezt megoldani. Az oktatási törvényben szintén vannak olyan szakaszok, amelyeket egyszerűen nem lehet alkalmazni, ilyen például a távoktatás. Ezt, mint lehetőséget az oktatási törvény engedélyezi, viszont hogy néz ki, mik a feltételei annak, hogy a távoktatás megvalósuljon, arra nincsenek rendelkezések. Ez nagyon fontos dolog, mert ahogy a gyerekek fogynak, a távoktatásra a közeli és a távolabbi jövőben minél nagyobb szükség van. Ameddig ennek a törvényes alapját, a pénzelését, a feltételeket nem rendezzük, addig csak tapogatózni fogunk a sötétben. A tanfelügyelők valójában nagyon komoly feladatok elé néznek, most, amikor az oktatás romokban hever. A szerbiai oktatást az elmúlt 25 évben állandóan reformok érték. Itt nincsenek archimédeszi pontok, amibe az ember belekapaszkodhat és azt mondja, hogy ezen az úton ebbe az irányba haladunk tovább – osztotta meg velünk a véleményét Jasztrebinác János oktatási felügyelő.