2024. március 29., péntek

Bogdan Laban lett Szabadka polgármestere

Horvát Tímeát (VMSZ) polgármester-helyettesnek választották – Kilenctagú a Városi Tanács – Csík Mónika Bodrogvári-díjas

Az ügyrend megsértésére hívta fel a figyelmet az ellenzék a városi képviselő-testület második ülésén Szabadkán, hiszen a képviselők a helyszínen kapták kézhez az anyagot, és nem öt nappal az ülés előtt, ahogyan azt a szabályzat előírja. Ennek ellenére az ülés, amelyen a polgármester, a városi képviselő-testület elnökhelyettesének, a polgármester-helyettesnek és a Városi Tanács tagjainak megválasztása, valamint a Bodrogvári-díj várományosainak megválasztása szerepelt, délre befejeződött.

Bogdan Laban (Fotó: Molnár Edvárd)

Bogdan Laban (Fotó: Molnár Edvárd)

Bogdan Laban, a Szerb Haladó Párt tagja lett Szabadka új polgármestere, Horvát Tímeát pedig (VMSZ) polgármester-helyettesnek választották. Laban üdvözlő beszédében és a programja ismertetése alkalmával elmondta, prioritás lesz a városban a kommunális infrastruktúra fejlesztése, hiszen több száz kilométernyi víz- és szennyvízelvezető csatornahálózatot kell kiépíteni.
– Palicsra beruházókat hozunk, akik a napokban már érdeklődnek. Ez elsődleges feladatunk, ahogyan fontos megoldanunk néhány égető problémát, amely az iskoláskor előtti intézményeinkben, iskoláinkban fennáll. Aleksandar Vučić tavankúti látogatása alkalmával elégedetlenségének adott hangot az ottani infrastruktúra állapota kapcsán, ezen is igyekszünk minél előbb változtatni. Mindenképp egy biztonságosabb Szabadkát szeretnénk, ahol a szülők nem félnek elengedni a gyermekeiket iskolába, s éjszaka szórakozni, felügyelet nélkül. A munkahelyteremtés, a kisbajmoki ipari övezet fejlesztése pedig tovább folytatódik – mondta Bogdan Laban, aki hozzáfűzte, az SZHP tagjai között vannak magyarok, szerbek, horvátok, bunyevácok, és más nemzetiségűek is, ezért ő úgy érzi, minden polgárt képviselni tudnak, nemzeti, vallási és egyéb hovatartozástól függetlenül.
Maglai Jenő, Szabadka leköszönő polgármestere azért kért szót még az ülés elején, mert véleménye szerint megsértették a városi képviselő-testület ügyrendi szabályzatát, ami szerint öt nappal az ülés előtt el kell juttatni az ülés anyagát a képviselőknek.
– Úgy gondolom, hogy ezt előre eltervezetten tették. Megfelelőnek tartom a polgármesteri pozícióra javasolt személyt, ezért nem értem miért engedte meg magának a városi képviselő-testület elnöke, hogy megsértse az előírásokat – mondta Maglai, majd kérte, szavazzon az ügyrend megsértéséről a városi képviselő-testület, amit a többség elvetett.
Josipa Ivanković és Haskó István is több hibára hívták fel a figyelmet. Ivanković feltette a kérdést, hogy a városi képviselő-testület elnöke miért nem írta alá a napirendet? A munkahelyén tartózkodott-e, amiért a fizetését kapja?
Haskó István arra tért ki, hogy a VMSZ ülésein alkalmazott gyakorlat itt nem fog működni. Minden alkalommal fel fogja hívni az ellenzék a figyelmet arra, ami az ügyrenddel kapcsolatban hiányos.
Ezt követően megválasztották a városi képviselő-testület elnökhelyettesét, Veljko Vojnić személyében, aki az építőmérnöki karon diplomázott, s aki 2012 és 2013 között már volt a szabadkai képviselő-testület elnökhelyettese.
Mirko Bajić, a Bácskai Bunyevácok Szövetségének képviselője kiemelte, véleménye szerint fontos hozzátenni, hogy Vojnić tagja a Bunyevác Nemzeti Tanácsnak, s hogy ezzel a bunyevác kisebbségnek milyen fontos pozíció jutott.
Tomislav Žigmanov, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége képviselője felszólalásában nehezményezte, hogy nincs a horvát kisebbségnek képviselője a városvezetésben. Hozzátette, hogy egyezmény született arról, hogy a kisebbségek részt kell, hogy vegyenek a vezetésben, hiszen így tudják csak érvényesíteni érdekeiket.
Gojko Radić, az SZHP képviselője szerint a horvátok maguk tehetnek arról, hogy erre sor került, nem is olyan régen volt arra példa, hogy a szerb nemzeti korpusznak nem volt képviselője Szabadkán a hatalomban, mondta Radić.

Horvát Tímea (Fotó: Molnár Edvárd)

Horvát Tímea (Fotó: Molnár Edvárd)

Mirko Bajić ismét szót kért, majd elmondta, biztos benne, hogy Laban minden polgár számára egyenlő feltételeket teremt és jól vezeti majd a várost.
– Azt sajnálom, hogy nem vehet részt most minden kisebbség a hatalomban, de ők döntöttek, hogy ellenzékből politizálnak. Tévednek azok, akik nem támogatják ezt a javaslatot – mondta Bajić.
Maglai Jenő, miután Laban ismertette jelöltjeit a polgármester-helyettesi pozícióra, illetve a Városi Tanács tagjainak nevét, szót kért és feltette a kérdést a városi képviselő-testület elnökének, miért nem volt bátorsága, hogy 15 perc szünetet rendeljen el.
– Nincs rendben, hogy még csak meg sem ismerkedhetünk az anyaggal, az emberek szakmai önéletrajzával, akiket fontos pozíciókra javasolnak. Komolytalannak tartom, hogy embereket javasolnak, de még csak nem is tudjuk, ki milyen pozíciót tölt majd be, csak feltételezhetjük a végzettség alapján – mondta Maglai Jenő.
Nágel János, a VMSZ képviselője felhívta a figyelmet, hogy tudomása szerint Maglai Jenő megválasztásánál ugyanígy történt a megválasztása.
– Akkor a képviselők keményen kifogásolták rövid életrajzát, nem volt mit beírni. Emlékeztetni szeretném, hogy mielőtt polgármester lett, egy napot sem dolgozott a gazdaságban és a közigazgatásban sem. Miért kettős a mérce? Amikor Önről volt szó, akkor az nem gond, más esetben ezt kifogásolja – mondta Nágel.
Maglai erre reagálva azt mondta, sajnálja, hogy ezt a színészi szerepet kell, hogy bevállalja Nágel. Ezt követően több szóváltás is történt, s az ülést egyértelműen a VMSZ és a Mozgalom a Polgári Szabadkáért közötti feszültség jellemezte.
Josipa Ivanković nehezményezte, hogy három évvel ezelőtt a haladók váltották le Nemanja Simovićot arról a pozícióról, amelyre most ismét őt javasolják, s hozzátette, hogy a választásokon ő vezette a haladók listáját Topolyán. Valóban nincs egyetlen sportszakemberünk sem, akit javasolhattunk volna erre a pozícióra? – tette fel a kérdést.
Stevan Bakić elmondta, nagy nap ez az SZHP életében. A legjobb emberünk kerül ma a polgármesteri székbe – tette hozzá.
Bogdan Laban és a VT tagjainak megválasztását követően Laban ismertette terveit és programját, amelyről részletesebben is beszámolunk majd. A városi képviselő-testület második ülésének utolsó napirendi pontja a dr. Bodrogvári Ferenc-díj odaítélése volt.
A 2015-ben nyújtott kiemelkedő alkotásáért és figyelemre méltó tevékenységéért Dr. Bodrogvári Ferenc-díjjal Natalija Raičević balett-tanárt, Csík Mónikát, a magyar nyelv és irodalom tanárát és Željka Zelić okleveles újságírót jutalmazza a város.

BOGDAN LABAN
1969-ben született Nišben. Nős, két gyermek édesapja. A szerb belügyminisztériumban, majd a Szerb Vámigazgatóságnál dolgozott, a Kelebiai Vámfelügyelőség vezetőjeként 2008-ig. Ezt követően a szabadkai Áramelosztó igazgatója, később egy éven át a Palicsi Állatkert igazgatója, valamint az újvidéki, később a belgrádi Áramelosztó vezető igazgatója. Az Educons Egyetemen szerzett közgazdasági egyetemi diplomát.

HORVÁT TIMEA
Közgazdasági egyetemi diplomát a szabadkai Közgazdasági Karon szerzett 2004-ben. Dolgozott tanárként, 2007 óta pedig a Magyar Ház Alapítvány igazgatója. 2008 óta a Vajdasági Magyar Szövetség tagja, 2014-ig a Női Fórum elnöke. 2012 óta a szabadkai városi képviselő-testület tagja, 2014 óta a VMSZ szabadkai szervezetének alelnöke. Szerbül felsőfokon, angolul középfokon beszél.


A Városi Tanács tagjai
IDEGENFORGALOM ÉS REGIONÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS
Nebojša Daraboš
Az előző összetételben két és fél éven át a gazdasági tanácsosi pozíciót töltötte be. Egyetemi végzettséggel rendelkező menedzser, nagy tapasztalattal rendelkezik az idegenforgalom és a szállodai menedzsment terén. Igazgatója volt többek között az Elitte-Palicsnak, Szabadka Idegenforgalmi Szervezetének, az újvidéki Holiday Inn Szállodának. Angolul felsőfokon beszél.
SZOCIÁLIS ÜGYEK
Ilija Đukanović
A szabadkai Közgazdasági Karon szerzett diplomát 2003-ban. Az elmúlt időszakban a szabadkai Trgopromet kiskereskedelmének koordinátora, ugyanitt tavaly óta a szakszervezet elnöke. Köztársasági futballbíró, nős, két gyermek édesapja.
OKTATÁS
Nataša Aleksić
1985-ben született Szabadkán. Itt fejezte tanulmányait is, 2009-ben szerzett diplomát az Óvóképző Egyetemen, ahol gyógypedagógusi végzettséget szerzett. Több mint tíz éve aktívan politizál, 2014 óta pedig a Szociáldemokrata Párt helyi elnöke. 2008 óta az egészségbiztosító munkatársa. Angolul jól, magyarul kezdő szinten beszél.
MŰVELŐDÉS
Miroslava Babić
1997-ben diplomázott a szabadkai Közgazdasági Karon. A bankszektorban dolgozott az elmúlt húsz évben, legutóbb a biztosítás területén Berlinben. Angolul és németül beszél.
SPORT ÉS IFJÚSÁGI ÜGYEK
Nemanja Simović
2008 és 2013 között a szabadkai Városi Tanács tagja volt, előbb a G17 Plusz, majd a DP színeiben. Most a Szerb Haladó Párt tagjaként kerül ismét erre a pozícióra. Simović Újvidéken fejezte tanulmányait, az újvidéki Testnevelési Karon.
MEZŐGAZDASÁG
Osztrogonác Simon
Az előző mandátumban szintén a mezőgazdaságért felelős Osztrogonác földrajz szakon diplomázott. Beszél magyarul, szerbül, horvátul és angolul. 2001 óta a Vajdasági Magyar Szövetség tagja.
GAZDASÁG
Újhelyi Ákos
2014-ben magisztrált a szabadkai Közgazdasági Karon. 2008 és 2010 között a Parking Közvállalat igazgatója, előtte és azt követően is a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat munkatársa. A Népszínház igazgatóbizottságának elnöke. Volt tartományi képviselő. Angolul és szerbül jól beszél.