2024. március 29., péntek

Közösen kell megvédeni az EU külső határait

Magyar–osztrák külügyminiszteri találkozót tartottak Budapesten

Magyarországnak érdeke a stratégiai szövetség és barátság Ausztriával, és e kapcsolatnak a kölcsönös tiszteleten és megbecsülésen kell alapulnia – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, miután osztrák kollégájával egyeztetett. Sebastian Kurz közölte: közösen kell megvédeni az EU külső határait, mert csak hatékony külső határvédelemmel garantálható a belső határok nélküli Európa.

Sebastian Kurz és Szijjártó Péter (Fotó: MTI)

Sebastian Kurz és Szijjártó Péter (Fotó: MTI)

A magyar külügyminiszter a megbeszélést követő sajtótájékoztatón kiemelte: az elmúlt időben előfordult, hogy osztrák politikai vezetőktől nem ezt tapasztalta Magyarország, de az osztrák külügyminisztériummal mindig jó volt az együttműködés, és ez jelentheti a legjobb alapot arra, hogy a két ország szövetségét és barátságát újraépíthessék, megerősíthessék.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: az EU története legkomolyabb válságát éli át, és súlyos vitákat generál a migrációs helyzet, de Magyarország kormánya és Ausztria külügyminisztériumának az álláspontja sok ponton egybevág, Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter javaslatai egy irányba mutatnak a Schengen 2.0 tervvel.

Határvédelem nélkül nincs megoldás, az EU-nak és a tagállamoknak vissza kell szerezniük a képességet a külső határok védelmére – jelentette ki. Hozzátette: a menekültstátus megadásáról az EU területén kívül kell dönteni, az unión kívül kell felállítani a hot spotokat, mert aki egyszer bejön Európába, az a menekültstátus hiányában is itt marad, és a törekvések a visszaküldésre gyakran sikertelenek.

Egyetértenek osztrák kollégájával abban, hogy aki illegálisan akar Európába jutni, az nem kaphat menekültstátust, és nem lehet, hogy valaki megsérti Magyarország határát, miközben olyan országból jön, ahol béke van. Például Horvátországban vagy Szerbiában nincs veszélyben senkinek az élete, elfogadhatatlan, hogy egy biztonságos országból illegálisan tovább akarnak menni emberek – magyarázta Szijjártó Péter.

Sebastian Kurz hangsúlyozta: biztosítani kell, hogy Európa dönthesse el, ki jöhet ide, és ne az embercsempészek. Szükség van a hatékony külső határvédelemre, máskülönben a tavalyihoz hasonló helyzet állhat elő, amikor ismét nemzetállami lépésekre lenne szükség a határokon, pedig nekünk már nem lenne szabad megtapasztalnunk, milyen az, amikor nincs határok nélküli Európa – vélekedett az osztrák miniszter.

A határvédelemmel kapcsolatban továbbá kijelentette: együttműködésre van szükség, nem lehet magukra hagyni azokat az országokat, amelyek az unió külső határai mentén fekszenek.

Az osztrák miniszter szerint a jelenlegi uniós menekültügyi rendszer nyilvánvalóan nem működik, közös akarat kell Európában egy új szabályozás kidolgozásához. Kérdésre kitért arra, hogy az elmúlt időben voltak olyan jelzések Európában, amelyek a világ más részein meghívásként értelmeződtek. Most meg kell hiúsítani az ezek által felkeltett reményeket, hogy itt mindenkit befogadnak, ez pedig nehéz folyamat – magyarázta.