2024. április 25., csütörtök

Felszállott a Tesla

Megtette elő útját a Belgrád és New York között közlekedő szerbiai repülő

Ünnepi ceremónia mellett indult el tegnap szinte negyed évszázad után újra először transzatlanti útjára szerbiai repülőgép New Yorkba. Az Air Serbia légitársaság által bérelt Airbus A330-as gép reggel nyol óra után szállt fel a Nikola Tesla repülőtérről. Az első út ünnepségén Aleksandar Vučić kormányfő, Kyle Scott, szerbiai amerikai nagykövete, Dane Kondić az Air Serbia igazgatója, James Hogan az Etihad Airlines légitársaság igazgatója és Siniša Mali, Belgrád polgármestere is részt vett.

Mint ismeretes, a gépet az időszakban már üzemeltette a légitársaság, a környező országok reptereire szállította az utasokat.

Vučić, aki elsőként váltott jegyet az említett útra megjegyezte: az útvonal megnyitása nagy fontossággal bír, nem csak az ország hanem az egész régió szempontjából.

– Ez a járat abbeli szándékunkat tükrözi, hogy Szerbia kész a világ felé való nyitásra, hogy új barátokat és partnereket akar szerezni. Az is fontos, hogy az Egyesült Államokkal is kiválóak lettek a viszonyaink, amely hosszú távon Szerbia gazdasági növekedésére is kihatással lesz. A járattal Belgrád közelebb került New Yorkhoz, Szerbia Amerikához. Az ottaniak is ellátogathatnak hozzánk, amely kedvező hatással lehet az itteni idegenforgalmi kínálatra is. A New York-i járat is rengeteget fog segíteni abban, hogy a szerbiai légi közlekedés tovább terjeszkedhessen – húzta alá Vučić, aki annak ellenére hogy megvette a jegyet, mégsem vett részt az úton, hiszen a kormányalakítási folyamatokkal kell foglalatoskodnia.

Az első utat megelőző munkálatok közel másfél évig tartottak, eddig közel 15 ezer jegyet adtak el a járatra, amely messzemenően túlszárnyalta a ügyviteli elvárásokat.

James Hogan, az Etihad igazgatója, és az Air Serbia igazgatóbizottságának alelnöke is arróé beszélt, hogy a New York-i járattal egy új időszámítás indul a szerbiai légitársaság történelmében.

  MIHAJLOVIĆ A LÉGIDELEGÁCIÓ ÉLÉN

Az elsőként közvetlenül Belgrádból New Yorkba utazó küldöttséget Zorana Mihajlović kormányalelnök vezette. Mint elmondta, ez a járat kimagaslóan fontos Szerbia számára.

– A mi országunk volt az egyetlen a régióban amely teljesítette a járat megindítására irányuló feltételeket, amely arra enged következtetni, hogy a kormány komolyan veszi a politikai és gazdasági kapcsolatok ápolását – hangsúlyozta Mihajlović, aki a landolás után ünnepi beszédet mondott a New York-i Lincoln Centerben.

A kormányalelnök mellett az első amerikai járat delegációjának tagja volt még Siniša Mali Belgrád polgármestere, Suzana Vasiljević a kormányfő tanácsosa, Dane Kondić és James Hogan légitársasági igazgatók, valamint a szerbiai gazdasági és közéleti személyiségek közül többen.

  „BELGRÁD A LÉGIFORGALOM CSOMÓPONTJA LESZ”

Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara (SZGK) elnöke szerint a transzatlanti járat beindítása rövid időn belül a régió légi közlekedési csomópontjává fejlesztheti Belgrádot.

– Szerbia a térség tizenegy államának egyetlen országa, amely direkt New York-i járattal rendelkezik. Ez egy bizonyos szempontból a nyolcvanas évekre emlékeztet, amikor is Belgrád volt Európa ezen részében a légforgalom egyik központja – magyarázta az elnök.

Čadež megemlítette az Oxford Institute azon tanulmányát is, amelyben rámutattak: 2020-ig az Air Serbia közel fél milliárd dollár hasznot hozhat évente az országnak, valamint 28 ezer munkahelyet teremthet a szerbiai idegenforgalmi szektorban.

– Ezzel a járattal Belgrád lehet a régió gazdasági központja, amely több befektetést is jelenthet, valamint könnyebb kapcsolattartást és kapcsalatépítést is. Nem véletlen, hogy Frankfurt is kulcsfontosságú üzleti központ lett, hiszen az is egy európai légi közlekedési gócpont.

Az Airbus A330-as jelzésű gép (amely az említett vonalon közlekedik) a Nikola Tesla nevet kapta, kapitánya pedig Davor Mišeljić, az Air Serbia forgalmi részlegének végrehajtó igazgatója.
A vastagtörzsű gép 254 személy befogadására képes, ebből 236 ülőhely van a harmadosztályon, 18 az elsőn. A régióban a szerbiai légitársaság az első, amely ilyen géppel rendelkezik. Elővételben 399 euróba kerülnek a legolcsóbb jegyek Belgrádból New Yorkba. A járat hetente öt alkalommal közlekedik a transzatlanti útvonalon.