2024. március 28., csütörtök

Borba za prijemni ispit na mađarskom jeziku

Na prijavnom listu Pravnog fakulteta Novosadskog univerziteta nije naznačena mogućnost polaganja prijemnog ispita na mađarskom jeziku

Zainteresovani za prijemni ispit na Pravnom Fakultetu Novosadskog Univerziteta su se juče, prilikom popunjavanja prijavnog lista suočili sa činjenicom da mogućnost polaganja prijemnog ispita na mađarskom jeziku nigde nije naznačena, uprkos tome što je zbog jezičke diskriminacije Savez vojvođanskih mađarskih učenika-VaMaDiSz podneo krivičnu prijavu protiv fakulteta, i uprkos tome što je doneta i privremena, ali obavezujuća sudska odluka u tom slučaju.

Dekana fakulteta ni nakon višestrukih napora nismo uspeli da kontaktiramo, prvo se pozvao na ispite koje održava, a nakon toga na prisustvu sednici. Od nadležnog na fakultetu smo nezvanično saznali da, s obzirom da je sudski spor još u toku i što je fakultet uložio žalbu protiv sudske odluke, mogućnost polaganja prijemnog ispita na mađarskom jeziku ne postoji ni u jednom dokumentu, pa tako ni na prijavnom listu.

VaMaDiSz je o tome informisao nadležni pokrajinski sekretarijat i Nacionalni savet Mađara i sada se vrše konsultacije o narednim koracima.

- Naš stav je da je sud doneo privremenu, ali obavezujuću odluku na osnovu koje je obaveza fakulteta da osigura mogućnost prijemnog ispita na mađarskom jeziku, saznali smo od predsednika VaMaDiSz-a, Atile Šoti. - Nije to prvi put da su se žalili protiv odluke. Mi smo preko advokatske kancelarije nakon sudske odluke dostavili svoju molbu fakultetu, i pitali da li nameravaju da organizuju prijemni ispit i na mađarskom jeziku, a odgovor nismo dobili. Sada smo, takođe preko advokatske kancelarije, ovlastili izvršioca da osigura izvršenje sudske odluke na fakultetu. Ukoliko u tome ne uspemo, pokrenuće se spor čiji rezultat može biti izricanje novčane kazne između 100 hiljada i 2 miliona dinara. Nakon sudske odluke maturanti su verovatno računali da će imati mogućnost da polažu prijemni na mađarskom, ali za sada ni mi ne znamo šta da im kažemo, trenutno procenjujemo situaciju.