2024. április 20., szombat

VaMaDisz-es segítség

A Vajdasági Magyar Diákszövetség Help me! programsorozatával segíti az egyetemre felvételiző fiatalok jelentkezését

A VaMaDisz még ma és holnap is igyekszik segíteni azoknak a fiataloknak, akik Újvidékre azzal a szándékkal érkeznek, hogy valamely egyetemi karon átadják a felvételi vizsga bejelentéséhez szükséges papírokat. A VaMaDisz aktivistáit tegnap az egyetemi városban kihelyezett eligazítási ponton kerestük fel.

Fotó: Kis Laura

Fotó: Kis Laura

Varga Zoltán, a szövetség tagja, negyedéves asztrofizikus, a következőket mondta lapunknak: Az idén 19. alkalommal szerveztük meg a Help me! programot, melynek programvezetője Takács Andrea. Három napon keresztül állunk a felvételiző diákok rendelkezésére mindennap 8-tól 14 óráig. A felvételire jelentkezők bármilyen kérdéssel fordulhatnak hozzánk, segítünk nekik a papírok, a jelentkezési lap kitöltésében, segítünk a tájékozódásban, abban, hogy minél könnyebben megtalálják az egyetemeket – ha kell személyesen vezetjük el őket az egyetemi karokig, illetve másmilyen jellegű, egyéb információval is szívesen szolgálunk, bármilyen kérdésről is legyen szó. Szórólapokat és gólyafüzeteket is osztogatunk, amelyekben minden olyan érdekes információ megtalálható, amelyek az egyetemi évek során szükségesek lehetnek; például programok, kultúrközpontok, különböző sportlehetőségek... Gyakori kérdésnek számít, hogy hol található valamely egyetemi kar, vagy a legközelebbi posta, illetve ha ott nagy a tömeg, felmerül, hogy merre található a következő, legközelebbi. Ilyen esetekben is szívesen igazítjuk el a fiatalokat. Legfőbb problémának az számít, hogy a fiatalok nehezen találják meg az adott kart. Mi az egyetemváros bejáratánál várjuk őket, így már itt útba tudjuk őket igazítani – magyarázta.

Az egyetemváros másik pontján egy felvételiző diákot arról kérdeztünk, hogy milyen nehézségekkel találkozott a jelentkezésnél, illetve hallott-e VaMaDisz Help me! segítségnyújtói programsorozatáról.

D. A.: A jelentkezésnél felmerülő legnagyobb akadály a hatalmas sor volt. Először rossz sorba álltunk be, majd később a hangosbemondón elhangzott, hogy akik online jelentkeztek be, azoknak külön tolóablak áll a rendelkezésükre. Ebben az esetben ez hatalmas segítséget jelentett. Az online jelentkezés nagyban meggyorsította az egész folyamatot, mivel a kitöltött űrlap, és a többi szükséges dokumentáció átadására külön sor állt a rendelkezésünkre. A VaMaDisz segítségnyújtó programjáról sajnos még nem hallottam. 

A Help Me! segítségnyújtó programsorozatban az idén az első tanévet sikeresen maga mögött tudó Európa Kollégium VaMaDisz-es lakói segítik a leendő egyetemistákat a felvételire való jelentkezésben. Baráti jobbot nyújtva segítenek eligazodni az egyetemi élet útvesztőiben. Az első eligazítási pont az autóbusz-, illetve a vasútállomás közelében található, majd az egyetemi városban további segítségre számíthatnak az Újvidékre érkező fiatalok. A VaMaDisz-es pólóikról felismerhető aktivisták segítenek az Európa Kollégiumba való pályázással kapcsolatban is, és az útbaigazítás mellett részletes tájékoztatást is nyújtanak a kollégiumi életről. Az Európa Kollégium szeretettel és tárt kapukkal várja leendő lakóit!