2024. április 24., szerda

Mi újság a Gazdakörben?

Tisztújító közgyűlés, határhelyzet, Parasztolimpia

A topolyai Gazdakör, amelynek jelenleg körülbelül hatvan tagja van, 2012-es újraszerveződése óta aktívan kiveszi a részét a mezőgazdasági termelők tájékoztatásából, előadásokat szerveznek, amelyen neves szakemberek beszélnek a termelőket érintő témákról, emellett különböző rendezvényeket is tartanak, amelyek esetében nem csak a termelők érdeklődésére tartanak igényt. A havi rendszerességgel megszervezett közgyűlésüknek ezúttal, június 19-én, vasárnap tisztújító jellege is volt. A részletekről Bábi Lajos, a szervezet elnöke beszélt lapunknak.

Bábi Lajos (Benedek Miklós felvétele)

Bábi Lajos (Benedek Miklós felvétele)

– A vasárnapi ülésen 39 tagunk vett részt. Ezt megelőzően tartottunk egy végrehajtó bizottsági ülést, ahol azt a határozatot hoztuk, hogy ugyanazokat a személyeket javasoljuk a tizenegy fős igazgató- és a három tagból álló ellenőrzőbizottságba is, akik az eddigiek során is betöltötték ezeket a tisztségeket, mivel az elmúlt időszakban is odaadóan dolgoztak. A szavazás során 35 igen szavazat és négy tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül elfogadtuk az újbóli kinevezéseket. A közeljövőben össze fogjuk hívni az újonnan kinevezett igazgatóbizottságot, és kinevezzük az elnököt, a pénztárost, és egyéb tisztségek betöltőit – nyilatkozta Bábi.

Az ülésen jelen voltak a Topolya község területén működő gabonafelvásárlók képviselői is. A bajsai MS Commerce és a topolyai Bácska szövetkezet képviselői arról beszéltek, hogy milyen módon fog történni a felvásárlás. A végleges árak természetesen még nincsenek meghatározva, de a megbeszélésen az körvonalazódott, hogy a felvásárlók az átadást követően néhány napon belül előleget fizetnek, és az előleg és a végeleges ár közötti különbséget, valamint az ÁFÁ-t később fizetik ki. Bábitól megtudtuk, hogy ez azért tűnik jó megoldásnak, mert így minden termelő ugyanannyit kapna a terményéért. Emellett arról is beszélt, hogy megtörténhet az is, amit a termelők nem nagyon szeretnének, hogy átvételkor nem veszik figyelembe a minőséget, a hektoliter súlyt, csupán a nedvességtartalmat és a szennyeződések mennyiségét.

Kérésünkre Bábi elmondta, hogy az árpa aratása már elkezdődött, és az eddigi információik alapján közepesen jó termésmennyiségekre lehet számítani. Takarmányárpából egyes helyeken 3,5 tonnát is betakarítottak egy hold földről, de egyesek rekordtermésről is beszélnek. A búzánál szintén szolid hozam várható, és a minősége is jónak ígérkezik. Akik idejében elvetették, alaposan műtrágyáztak, permeteztek, azok biztosan holdanként több mint három tonnát fognak betakarítani. A betakarítása ugyan később esedékes, de a napraforgók is igen jónak mutatkoznak a topolyai határban, a sűrűséggel nincs gond, és azokon a parcellákon, ahol korábban a talajba került a mag, már a fejek is megjelentek. A kukoricával kapcsolatban megtudtuk, hogy ott, ahol nem csávázott magot ültettek el, problémát okoz a drótférgek kártétele, és helyenként a fagykár jelei is megfigyelhetőek, így egyes parcellák esetében egyenetlen a vetés.

Az utóbbi időben a mezőőrszolgálatot ellátó céget pályáztatás útján választják ki, így lesz ez az idén is, a kiírás június 24-éig áll nyitva. Bábi elmondta, hogy ennek számos hátránya van, hisz olyan személyek is állást kaphatnak, akik nem ismerik kellő mértékben a topolyai határt, nem ismerik a dűlők neveit, és állandóságra lenne szükség.

A Gazdakör társszervezésében valósul meg a Vajdasági Parasztolimpia és újkenyér ünnep is, amely az egyike a legnagyobb tömegeket megmozgató rendezvényeknek a környékünkön. A hatodik Parasztolimpián az ígéretek szerint magyarországi versenyzők is részt vesznek majd. A konkrét előkészületek az aratást követően kezdődnek.