2024. március 29., péntek

Az EU nem akarja megdönteni Vučićot

Elutasította a médiumokban megjelent találgatásokat a német nagykövet

Axel Dittmann, Németország szerbiai nagykövete reagált azokra a médiumokban megjelent találgatásokra, melyek szerint az EU érdeke a szerbiai kormány megdöntése és ezért onnan finanszírozzák a vajdasági tévében történt leváltások és a savamalai éjszakai álarcos épületrombolás kapcsán kialakult tüntetéseket. Mint mondta, a Szerbia és az EU közötti kapcsolatok jók, azok nem romlottak az elmúlt időszakban, s határozottan elutasította az unió és az EU belgrádi küldöttségének számlájára kimondott korábbi állításokat a tüntetések támogatásáról. Dittmann elmondta, fontos, hogy a szerb kormány kiállt a Savamalán történt épületbontás körülményeinek tisztázása, az azzal kapcsolatos nyomozás mellett.

– Ha gyanú merül fel akár a magánszemélyek, akár az állami intézmények egyes lépéseivel kapcsolatban, akkor szükség van arra, hogy az illetékes állami szervek elvégezzék a kivizsgálásokat. Ami pedig a tiltakozó megmozdulásokat illeti: a békés tüntetések teljesen normálisnak számítanak minden polgári demokráciában – közölte a nagykövet.

Hozzátette, hogy nyitott és korrekt kapcsolatokat ápol a szerb államvezetéssel és a kormányfővel, emellett azonban természetesen a képviselőkkel, ellenzéki pártokkal, nemkormányzati szervezetekkel is szokott értekezni, ami megint csak teljesen normálisnak számít.