2024. április 20., szombat

A hangoskodás megengedett, vagy sem?

Megszavazták a köztársasági képviselőház testületeit, megalakult a parlament

A parlamenti képviselők egyöntetű szavazással megszavazták a parlamenti bizottságok összetételét, és ezzel befejezték a parlament első, alakuló ülését. A parlamenti testületek közül az alkotmányos kérdésekkel, az adminisztrációs és állami költségvetéssel, illetve az igazságüggyel foglalkozó testületek tegnap már meg is kezdték a munkájukat.

A képviselőház ülése (Ótos András felvétele)

Létrejöttek a képviselőházi testületek is a tegnapi ülésen (Ótos András felvétele)

A parlament alakuló ülését június 3-ára hívták össze, ekkor jegyezték be a parlamenti képviselők mandátumait, majd csak június 7-én választották meg a parlament elnökét és a hat alelnököt, illetve a parlament titkárát. A testületek felállítására további két hetet kellett várni. Ezt Marko Đurišić, a Szociáldemokrata Párt képviselője szóvá is tette, mondván a választások óta két hónap telt el, és bár a parlamenti pártok delegálták tagjaikat a parlamenti bizottságokba, a mai napig nem lehet tudni, ki elnököl majd ezekben bizottságokban, ugyanis a politikai megállapodások a mai napig nem értek véget. Ennek köszönhető az is, hogy még nem állt fel az új kormány sem.

Boško Obradović, a Dveri mozgalom képviselője kiemelte, megszavazzák a parlamenti testületek összetételét, hiszen az politikai megállapodás tárgyát képezi, de bár kilenc parlamenti testületben lehetőséget kaptak arra, hogy bizottsági tagot delegáljanak, több bizottságba erre nem nyílt lehetőség, hiszen a többségi párt döntötte el, mely bizottságokban kapnak ők érvényesülési lehetőséget. Felszólalását a Szerb Haladó Párt képviselőinek hangos elégedetlensége követte, ami az alig egy órás ülésen külön kérdést vetett fel. Obradović arra kérte Maja Gojkovićot, a parlament elnökét, figyelmeztesse a hangoskodókat, ő viszont azzal válaszolt, hogy mindenkinek joga van véleményt nyilvánítani. Ezt követően az ellenzéki képviselők a munkarendi szabályzatra hivatkozva többször is figyelmeztették Gojkovićot, hogy a munkarendi szabályzat nem teszi lehetővé sem a hangos elégedetlenkedést, sem a kommentálást, ami megzavarhatja a képviselők felszólalását.

A másik vitás kérdést Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt képviselője váltotta ki, azzal a kommentárjával, hogy véleménye szerint a hatalmi pártnak felül kellene bírálni, hogy Igor Bečić (SZHP) alkalmas-e az ellenőrző és biztonsági szolgálatokkal foglalkozó bizottság élére, miután az egyetemi diplomájának megszerezése is kétséges, illetve korábbi foglalkozása is kételyeket hagy maga után. Erre Aleksandar Martinović, az SZHP képviselője Šešelj előéletével vágott vissza. Vitapartnere sem maradt adós: „Komprommitált múltam van, hiszen börtönben is voltam, és több egyetemről is kidobtak. Mindez alapot ad a személyes frusztrációimnak, de soha nem leszek annyira frusztrált, mint Aleksandar Martinović, akit gyerekkorában mindenki a fülénél fogva cibálta.” Martinović kiemelte, őt Šešelj nem tudja kihozni a sodrából a megjegyzéseivel, majd Igor Bečić kapcsán hozzátette, Bečić a titkos adatokba való betekintéshez szükséges licenccel rendelkezik, ami őt teszi a legalkalmasabbá, hogy a biztonsági szolgálat bizottságának elnöke legyen.

Maja Gojković ezzel lezárta a napirenden szereplő testületek összetételének vitáját, majd a képviselők egyhangúlag megszavazták a bizottságokat. Ezzel megalakult az új összetételű parlament.