2024. április 16., kedd

Tarka záróvizsga eredmények

Izgalmakkal volt teli az elmúlt hét vége a temerini általános iskolákban. A Kókai Imre Általános Iskola 43, és a Petar Kočić Általános Iskola magyar tagozatának 7 tanulója kisérettségizett. Az iskolában (ide jártak és tettek záróvizsgát a Kočić iskola tanulói is) vasárnap hozták nyilvánosságra a záróvizsga elsődleges eredményét, amelyre senki sem élt panasszal. A bejáratnál kifüggesztett ideiglenes eredmény szerint magyar nyelvből a legnagyobb pontszám 19, a legkisebb pedig 7,5 volt.

Matematikából jóval rosszabbul teljesítettek a tanulók, ettől a tantárgytól jobban is féltek. A maximális pontszám 15,5, a legkisebb pedig 0 volt, amit két tanulónál jegyeztek. A vegyes összetételű tesztek közepesen, de igen tarkán sikerültek, a tanulók zöme 10 pont körül teljesített. A legnagyobb pontszám 15,5, a legkisebb 4,5 volt.

Sziveri Béla, a Kókai iskola igazgatója az eredményeket értékelve elmondta, hogy igen tarka eredmények születtek, a korábbi évekhez hasonlóan most is a magyar nyelvből tett vizsga sikerült a legjobban, ebből a tantárgyból a legjobb az átlageredmény is. A matematikai feladatok megoldása általában a legnehezebb része a záróvizsgának. Ez nemcsak Temerinben volt így, hanem egész Szerbiában. A tanulók panaszkodtak is, hogy a példák nehezek voltak. A tanárok viszont azt állítják, hogy nem voltak nehezek, aki tanult, az megoldotta a feladatokat. A Kókaiban nem született 20 pontos eredmény, de a község más iskoláiban sem. A vegyes összetételű tesztet öt tantárgy alkotta (fizika, vegytan, biológia, földrajz és történelem) és igen vegyes eredmények születtek. Általában véve az igazgató elégedett az eredményekkel, bár mint mondta, lehetett volna jobb is. Hozzátette, hogy már nincs minimális pontszám, amit a tanulóknak el kellett érniük, aki elment a záróvizsgára, az le is tette a kisérettségit.

A záróvizsga végleges eredményét pénteken, június 24-én teszik közzé. Ezt követően készülnek a kívánságlisták, hogy ki hova szeretne iratkozni. A kiválasztott középiskolába a beiratkozási rangsort a tanulmányok során elért eredmény (ami legfeljebb 70 pont lehet) és a záróvizsgán elért pontszámok (maximum 30) összege határozza meg.