2024. április 25., csütörtök

Bezárult a kör

A cím nem az egykori nyúlvadászatok menetéről szól, amikor a vadászat sikere a kör felállásán és bezárásán múlott. Ehelyett a ma még úgy-ahogy működő apróvad-gazdálkodás egyetlen lehetséges módjáról, a fácánállomány biztosításáról van szó.

Mind több az olyan vadászegyesület Vajdaságban, ahol a vetők belátták, hogy fácántelepek tartása nélkül nem tudják biztosítani az egyetlen mesterségesen pótolható vadfajta állományát területükön. A nagy bevételre törekvő mezőgazdaság ugyanis szinte teljesen lehetetlenné teszi a kizárólag vad állományra alapozott vadgazdálkodást.

Harminc–negyven évvel ezelőtt ezen a vidéken az apróvadállomány nyúlból és fogolyból állt, a fácánt akkoriban kezdték elszaporítani. A múlt század harmincas éveiben betelepített állományt ugyanis elvitte a háború. Azóta a fogoly teljesen eltűnt, a nyúlállomány pedig napjainkban tűnik el. Vadászható vadnak marad tehát a fácán, az őz, valamint a szőrmés és a tollas ragadozók.

A fácán állománya is csak azért tudja az elfogadható szintet tartani, mert ez a vadfaj fogságban is jól szaporítható, a hiányzó mennyiség tehát aránylag könnyen pótolható. A Golub-Galamb Vadásztársaság ezt már évekkel ezelőtt belátta, és azóta is működteti fácántelepeit. Mivel a társaság három település – Njegoševo, Gunaras és Pobeda – vadászait tömöríti, mindhárom faluban van egy-egy fácántelepe. Néhány éve keltetőt is beszereztek, a telepeken begyűjtött tojásokat is maguk keltetik, majd felnevelik a csibéket. Nemcsak a terület fácánállományának pótlására, hanem eladásra is jut. Évente átlagban 6500–7000 tojást gyűjtenek be. Az idén történt meg először, hogy a tojásokat is áruba bocsátották, mivel néhány környékbeli egyesület úgy döntött, hogy nem tart alapállományt, ehelyett vásárolt tojásokat keltet, és neveli fel a csibéket.

Ennek a megoldásnak is megvan a logikája, mert így nem kell egész évben etetni, gondozni a madarakat, a tojás pedig lényegesen olcsóbb a fácáncsibénél. Nem kell figyelem elől téveszteni, hogy a tenyészállomány is előbb-utóbb puska elé kerül, és ha fizető vendégvadászokkal lövetjük meg, ezek a madarak is szép bevételt biztosíthatnak a vadásztatónak. Azokat a felnőtt fácánokat, amelyeket nem sikerült vadászati célra értékesíteni, konyhafácánként lehet forgalomba hozni, csakhogy ebben a formában nem jövedelmez olyan jól, mint a vadászaton eladott madár.

Az említett három tenyésztelepen begyűjtött tojásokból kétezret már el is adtak, a többit pedig kikeltették. Az eladott tojások utáni bevételből fedezik a kisfácánok felneveléséhez szükséges táp árát. A pobedai telepen a legutóbb begyűjtött 850 tojásból mintegy 640 csibe az ottani előneveldébe került. Sinkovics Ferenc, a telep vezetője szerint a csibék jó állapotban vannak, és szépen növekednek. Ezeket a csibéket a Csík-ér melletti területre fogják kibocsátani.