2024. április 19., péntek

Mától újra van Belgrád–New York repülőjárat

Az Airbus A330-as a Nikola Tesla nevet kapta

Közvetlen légi járatot indított mától az Air Serbia szerb légitársaság Belgrádból New Yorkba. Siniša Mali, Belgrád főpolgármestere – aki az Air Serbia felügyelő bizottságának is elnöke egyben – a járat beindítását történelmi eseménynek nevezte a légitársaság, de a főváros és egész Szerbia számára. A tegnapi sajtókonferencián fejtette ki, hogy a járat beindítása az utóbbi három év erőfeszítéseinek a gyümölcse. Az egykori veszteséges és elavult gépekkel rendelkező légitársaság mára jövedelmező és korszerű gépekkel számos nemzetközi vonalat tud tartósan fenntartani. Kitért arra is, hogy Szerbia gazdasága várhatóan idén 2,5 százalékkal, jövőre pedig 4 százalékkal bővülhet, ehhez pedig az Air Serbia is hozzájárul. Azt is elmondta, hogy máris mintegy 15 ezer repülőjegyet igényeltek, ami felülmúlja az üzleti terv várakozásait. A légitársaság a régióban vezetőnek tekinthető ma már, ehhez pedig Aleksandar Vučić miniszterelnök támogatása is hozzájárult, amit Mali külön meg is köszönt. Elmondta még, hogy kanadai és chicagói járatok beindítását is fontolgatják.

Az A330 az Airbus széles törzsű, nagy kapacitású, közép- és hosszútávú utakra tervezett utasszállító repülőgép, mely a jövőben a Belgrád–New York távon hetente ötször közlekedik, a Nikola Tesla nevet kapta. Impozáns belső terében 254-en férnek el, minden ülésnek van saját monitorja. A repülési idő odafelé 10 óra 30 percet vesz igénybe, míg a visszafelé út 8 óra 50 percig tart. A légitársaság foglalási rendszerén fellelhető információk szerint a legolcsóbb retúrjegy 438 euróba kerül.

Dane Kondić, az Air Serbia igazgatója elmondta, hogy a járatra előre lefoglalt jegyek 60 százalékát az USA-ban, 35 százalékát Szerbiában adták el, a fennmaradó részt pedig a régió országaiban, Görögországtól Ukrajnáig. Kondić elmondta még, hogy mivel a repülőgépet teljesen felújították, az Atlanti-óceán átrepülése páratlan élményt jelent. A tervek szerint a Belgrád–New York járatnak már két éven belül nyereségesnek kell lennie.

A szerb légitársaság társtulajdonosa, az abu-dzabi székhelyű Etihad 2013-ban szerzett 49 százalékos kisebbségi részesedést az Air Serbia elődjében, a Jat Airwaysben. Akkor komoly fejlesztéseket ígértek és valóban, a légitársaság jelentősen bővítette a forgalmát. Az Etihad számos leányvállalata működik sikeresen világszerte, és a New York-i járatindítás is a csoporton belüli együttműködés eredményeként jött létre. A gépet az indiai Jet Airwaystől bérlik, de Air Serbia felirat van az oldalán. A transzatlanti repüléseket lebonyolító pilótákat az Alitalia képezte ki, a járatok személyzetet pedig Abu-Dzabiban. A szerb állam, mely megtartotta 51 százalékos részesedését, a maga módján igyekszik megerősíteni az Air Serbia piaci pozícióit. Ezen intézkedések részének tekinthető, hogy a diszkont-légitársaságok a jövőben valószínűleg nem használhatják a a belgrádi Nikola Tesla repülőteret.

Az első kereskedelmi repülőjáratot Belgrád és az Egyesült Államok között még 1963-ban indította New Yorkból a Pan Am légitársaság. 1970-től a JAT előbb heti három, majd napi járattal üzemelt, mindez azonban a 90-es évek embargós időszakában megszűnt.