2024. április 20., szombat

Mađar so postao član MIDAS-a

U petak je u svom sedištu, u Bolzanu, slavila petnaestogodišnjicu svog postojanja organizacija Minority Dailies Association-MIDAS, udruženje evropskih dnevnih listova objavljenih na manjinskim i regionalnim jezicima. Za nas je jučerašnja svečana sednica bila naročito važna jer je u njenom najsvečanijem delu član organizacije postao i Mađar so. Dodeljena su i dva novinarska priznanja osnovana 2003. godine, nagrada MIDAS kao i nagrada Oto Habsburg, obe nagrade se dodeljuju za izuzetan novinarski rad na polju zaštite manjina i na polju kulturnih različitosti.

Novinarske nagrade su dodeljene u Meranu, u blizini Bolzana, u Hotelu Terme koji se nalazi u divnoj okolini. Nagrada MIDAS, koja se dodeljuje jednom od novinara udruženja, je ovoga puta otišla u Rumuniju. Ivan Adelaida, saradnik nemačko-rumuskog lista Allgemeine Deutsche Zeitung, je dobio nagradu vrednu 1.000 evra, i to za svoje članke napisane o manjinama u Rumuniji. Nagradu koja nosi ime Ota Habsburga, a uz koju sleduje novčana nagrada od 2.000 evra dobio je serijal regionalnog karintijskog studija ORF pod nazivom Servus, Srećno, Ciao. Serijal, podržan i od strane Evropske Unije bavi se svakodnevnim životom manjina u regiji Alpe-Adria od austrijske Karintije preko italijanske pokrajine Friuli-Venezia Giulia, od Slovenije do poluotoka Istre. Nagradu je predao sin nekadašnjeg evropskog političara, Đerđ Habsburg, koji potiče iz austrougarske kraljevske dinastije.

MIDAS, sa sedištem u Bolzanu, je osnovan 2001. Godine za dnevne listove koji se objavljuju u državama članicama Evropske Unije na manjinskim i regionalnim jezicima. Cilj nezavisne strukovne organizacije je da na osnovu Evropske povelje nacionalnih i manjinskih jezika sa ujedinjenim snagama predstavlja interese dnevnih listova na manjinskim jezicima pred evropskim institucijama. Jedan od ciljeva osnivača je i da udruženje funkcioniše kao neka vrsta foruma i da bude teren uzajamne razmene iskustava, a po potrebi i pružanja međusobne pomoći.

U Evropskoj Uniji od Španije do Rumunije, od Italije do Finske, više od 40 miliona građana živi kao manjina. Njihov broj bi popunio čitavu državu, tako da nije ni čudo što se brojni dnevnici objavljuju, na prostoru EU, na jeziku koji nije zvaničan jezik u datoj državi. Između 28 članova MIDAS-a se nalaze listovi koji izlaze na katalonskom i baskijskom jeziku iz Španije, romanskom iz Svajcarske, italijanskom iz Hrvatske, švedskom iz Finske i slovenačkom iz Italije. Sa našim listom ovom elitnom društvu pripada već pet listova na manjinskom mađarskom jeziku: iz Slovačke je član MIDAS-a Uj so, iz Rumunije list Sabadšag, Bihari naplo i Njugati jelen.