2024. április 24., szerda

Stresszoldó napot tartottak Zentán

A stressz, illetve a stresszoldás képezte a központi témáját a zentai Tiszapart–Alvég helyi közösség épületében szombaton megtartott stresszoldó napnak, amelyet a hetedik alakommal megszervezett Életmód-konferencia keretében hívott életre a helyi Éld az életed! Egyesület. A rendezvényen a délelőtti órákban izgalmas előadások, a délutáni órákban pedig különféle stresszoldó foglalkozások várták a látogatókat.

– Azért döntöttünk úgy, hogy ezúttal a stresszoldás lesz a rendezvény központi témája, mert a mindennapok során számtalanszor tapasztaljuk, hogy az emberek rendkívül stresszesek. A rendezvény által szerettük volna megadni mindenkinek azt a lehetőséget, hogy megtanulják, hogyan lehet oldani a stresszt, illetve hogyan lehet ezáltal testileg és lelkileg is egészségesebbé válni – mondta Sándor Terézia, az Éld az életed! Egyesület elnöke. Tapasztalataik azt mutatják, hogy az emberek többsége nem figyel oda kellőképpen az egészsége megőrzésére, és annak ellenére, hogy nagyon sokan tisztában vannak azzal, mit kellene tenniük ennek érdekében, mégsem fordítanak rá kellő figyelmet, egészen addig, amíg nem érzik azt, hogy nagy a baj.

– Ez a nap lehetőséget adott a látogatóknak arra, hogy megismerjék azokat a szakembereket, akik stresszoldással foglalkoznak, a pszichológusoktól kezdve a masszőrökön át az egyéb szakemberekig. Nagyon fontosnak tartottuk, hogy minél többféle stresszoldó módszert bemutassunk, hogy mindenki megtalálhassa köztük a személyiségének és az életmódjának leginkább megfelelőt – magyarázta Sándor Terézia, hozzátéve, a rendezvényen a délelőtti órákban izgalmas előadások, a délutáni órákban pedig különféle stresszoldó foglalkozások várták a látogatókat.

– A mindennapjaink sajnos egyre inkább tele vannak stresszélményekkel, hiszen sokszor olyasmit is stresszként élünk meg, amit nem feltétlenül kellene, ezért rendkívül fontos, hogy megtanuljuk megkülönböztetni azokat a problémákat, amelyeket meg tudunk oldani, azoktól, amelyeket nem tudunk megoldani, azaz amelyeket meg kell tanulnunk kezelni, hogy ezáltal hozzá tudjunk járulni az életminőségünk javításához – fogalmazott lapunknak nyilatkozva Heinrich Olga pszichológus, pszichoterapeuta, a rendezvény egyik előadója. Elmondta, tapasztalatai szerint a mindennapok során nem fordítunk kellő figyelmet a stressz kezelésére, illetve oldására.

– Nagyon szeretjük a passzív megoldásokat, szeretünk inkább külső segítséget igénybe venni, mintsem azzal foglalkozni, hogy mi magunk mit tehetünk a jobb életért. Sajnos sok esetben olyan stresszhelyzeteknek is ki vagyunk téve, amelyeknek a kiváltó okain nem tudunk egykönnyen változtatni, a saját viselkedésünkön és hozzáállásunkon azonban viszonylag könnyen változtathatunk. Az önismeretünk javításával és az önbizalmunk növelésével ugyanis a stresszt is könnyebben tudjuk oldani – tette hozzá Heinrich Olga.

A stresszoldó napon pszichológiai tanácsadás, érzelmi felszabadulás technika, reikikezelés, masszázs, hahotajóga, hangtálas kezelés, akupunktúra, fülakupunktúra, EFT, talpreflexológia, zumba fitness, arcköpölyözés, állatsimogatás, kristályterápia, csontkovácsolás és homeopátiával történő stresszoldás is várta az érdeklődőket, akik emellett különféle jógalégzéses gyakorlatokat, kineziológiai módszereket, terápiás kutyás stresszoldó játékokat és egyéb stresszoldó technikákat is kipróbálhattak, illetve elsajátíthattak. A rendezvény szervezői abban bíznak, hogy a résztvevők a mindennapok során is alkalmazni fogják majd azokat a módszereket, amelyeket a stresszoldó napon elsajátítottak.