2024. április 19., péntek

Számolgassunk!

Magyarország csoportelső:

– Amennyiben legyőzi Portugáliát, hét ponttal mindenképp a csoport élén zár.

– Amennyiben döntetlent játszik Portugáliával, és Izland nem nyer két gólnál nagyobb különbséggel Ausztria ellen, öt pontjával megnyeri a kvartettet – egyforma gólkülönbség esetén több rúgott gól kell a csoportelsőséghez, a magyar csapatnak eddig három, Izlandnak két szerzett gólja van.

Csoportmásodik:

– Amennyiben kikap Portugáliától, és Izland nem győzi le Ausztriát.

– Amennyiben döntetlent játszik Portugáliával, Izland pedig kettőnél több góllal győzi le Ausztriát, rosszabb gólkülönbségével a második helyre csúszik a magyar válogatott.

Csoportharmadik:

– Amennyiben kikap Portugáliától, Izland pedig legyőzi Ausztriát, akkor négy pontjával az ötpontos Izland és a szintén ötpontos luzitánok mögött zár a magyar együttes.

Mi van, akkor, ha…

…Izland 2:0-ra nyer Ausztria ellen, a magyar csapat pedig 1:1-es döntetlent játszik Portugáliával?

– Ebben az esetben a két csapat 5-5 ponttal és 3:3-as gólkülönbséggel zár, s ekkor a sárga, valamint a piros lapok száma dönti el a sorrendet (jelen pillanatban Magyarországnak 4, Izlandnak 5 sárga lapja van). Ha ez is egyforma, akkor az UEFA-koefficiens dönt, amely a magyar csapatnak kedvez.

Ki lehet Magyarország ellenfele?

– Ha megnyeri az F csoport küzdelmeit, a nyolcaddöntőben az E csoport másodikjával mérkőzik majd meg június 26-án 21 órától Lyonban. Az E jelű négyesben jelenleg Belgium a második, de Svédország és Írország is zárhat ebben a pozícióban.

– Ha második helyen fejezi be a csoportküzdelmeket Magyarország, akkor a B csoportban a második pozíciót megszerző Anglia lesz az ellenfele a nyolcaddöntőben június 27-én 21 órától Nizzában.

– Ha visszacsúszik a harmadik helyre a magyar csapat, de a továbbjutást kiharcoló négy legjobb harmadik között végez, akkor vagy a D csoport győztesével, Horvátországgal találkozik a kieséses szakasz első körében június 25-én 21 órától Lensban, vagy a C jelű kvartett első helyezettjével, Németországgal mérkőzik meg június 26-án 18 órától Lille-ben.