2024. április 25., csütörtök
LABDARÚGÓ-EB – F CSOPORT

„Jöjjenek a portugálok!”

A magyar válogatott ma este úgy lép pályára Portugália ellen, hogy a továbbjutás miatt már nem kell izgulnia, az ellenfélnek viszont mindenképpen győznie kell a kieséses szakasz eléréséhez. Magyarország négy, Portugália két ponttal várja a 18 órási, lyoni találkozót, tehát ha nem kap ki Bernd Storck együttese, mindenképpen a luzitánok előtt zárja a csoportküzdelmeket – győzelemmel biztosan csoportelső a magyar válogatott, döntetlen esetén a kvartett másik meccsének eredményétől függ, hogy az első vagy a második helyen végez-e. Vereség esetén a csoport második vagy a harmadik helye szerezhető meg Dzsudzsák Balázsék számára.Magyarország egyik legkellemetlenebb ellenfele a múltban éppen Portugália volt, a két nemzeti csapat korábbi tíz összecsapásából egyet sem nyert meg a magyar együttes, három döntetlen mellett hétszer diadalmaskodott a mai ellenfél. A két csapat első meccse 1926 decemberében 3:3-ra végződött, az egy barátságos találkozó volt az 1933-as 1:0-s, az 1938-as 4:0-s vereséghez és az 1956-os 2:2-es, illetve az 1983-as 0:0-s döntetlenhez hasonlóan. Tétmeccsen először az 1966-os világbajnokság csoportkörében mérkőzött meg a két válogatott, az a mérkőzés Manchesterben 3:1-es portugál sikerrel zárult. Az utóbbi két évtizedben négy tétmeccsen néztek farkasszemet a felek, a 2000-es Eb-selejtezők során otthon 3:0-ra, idegenben 3:1-re nyert Portugália, míg a 2010-es vb-selejtezősorozatban Budapesten 1:0-ra, Lisszabonban 3:0-s győztek Cristiano Ronaldóék. Éppen itt lenne az ideje, hogy Magyarország megszakítsa ezt a negatív szériát, és megszerezze első sikerét a portugálok ellen.

Nemcsak a luzitánokról őrizhetnek rossz emlékeket a magyar futballisták és szurkolók, hanem a találkozó játékvezetőjéről, az angol Martin Atkinsonról is. A 45 éves sípmesternek ez lesz a második mérkőzése a kontinenstornán, ezt megelőzően a világbajnok 2:0-s sikerét hozó Németország–Ukrajna meccsen dirigált az első fordulóban. Atkinson korábban kétszer fújt a magyar válogatottnak, mindkétszer vereség lett a vége: 2010 szeptemberében a Svédország elleni Eb-selejtezőn 2:0-ra kapott ki Magyarország, míg 2013 októberében a Hollandia elleni vb-selejtezőn rendkívül fájdalmas, 8:1-es vereséget szenvedett.

A hollandok elleni súlyos vereség után talán senki sem hitte, hogy Magyarország a közeljövőben kijut egy nagy tornára, de a válogatott körüli változások meghozták a remélt eredményt. A német vonal bevonásával – előbb Dárdai Pálnak, majd Bernd Storcknak a válogatott élére való kinevezésével – jelentősen javultak nemcsak az eredmények, hanem a pályán mutatott teljesítmények is, amivel összhangban végül nemcsak az Eb-re jutott ki a csapat, hanem az első két meccsen négy pontot szerzett, jelentősen meglepve a csapat szurkolóit és a szakembereket egyaránt. Ma ráadásul kamatostul megfizethet Portugália a korábbi vereségekért, hiszen magyar siker vagy döntetlen esetén a luzitánok számára csaknem biztosan véget ér az Európa-bajnokság, Magyarország kiejtheti az F csoport favoritját, a torna egyik titkos esélyesét.

A találkozó egyik kulcsmozzanata valószínűleg az lesz, hogy a magyar védelem mennyire tudja majd fogni a portugálok szupersztárját, Cristiano Ronaldót, illetve a másik rendkívül gyors szélsőt, Nanit. A Real többszörös aranylabdás játékosának eddig nem megy Franciaországban, gólt még nem szerzett, Ausztriával szemben viszont kihagyott – a kapufára lőtt – egy tizenegyest, ami után csapata a három helyett csak egy pontot szerzett, és győzelmi kényszerben lép pályára Magyarország ellen. A magyar védelem eddig szinte hibátlanul szerepelt, az Ausztria elleni 2:0-s győzelem során a Kádár–Lang–Guzmics–Fiola védelmi tengely oldotta meg remekül a feladatát, az Izlanddal játszott 1:1-es döntetlen folyamán a tizenegyest megelőző szituáción kívül szintén remekül helytállt a Fiola Attila sérülése miatt átalakított Kádár–Guzmics–Juhász–Lang összetételű hátsó alakzat. Az Ausztria elleni meccs után Fiolát emelte ki a szakportálok többsége, az Izlanddal szembeni találkozót követően Kádár Tamást dicsérték – utóbbi meggyőző teljesítményéről árulkodik, hogy egykori klubja, a védővel alig számoló Newcastle szurkolói is megjegyezték, hogy talán nem esnek ki a Premier League-ből, ha Kádárt nem kótyavetyéli el a klubvezetés.

Fiola bokasérülése még nem jött rendbe, így ő biztosan kihagyja a mai meccset, és Böde Dániel szereplése is kérdéses, viszont a korábban maródi Elek Ákos és Lovrencsics Gergő bevetésre kész. Ennek tudatában várható, hogy Storck kapitány a védelmi vonalon nem módosít, a középpályán és a támadórészlegben viszont elképzelhetőek változások – a német szakember elmondása szerint ellenféltől függően választ kezdőcsapatot, vélhetően a portugálok játékstílusához is igyekszik majd minél inkább alkalmazkodni. A csapat mindenesetre nagyon várja már a csoportkör utolsó meccsét, a legvérmesebb nyilatkozatot talán Böde adta, aki szerint korántsem érték még el a csapat által kitűzött célt: „Jöjjenek a portugálok, tárt karokkal várjuk őket, aztán majd meglátjuk, hogy a taktikánkkal mire megyünk ellenük. Egy sikert elértünk, de amit az öltözőben titkon megbeszéltünk, azt még nem.” A magyar válogatott Eb-szereplése kapcsán legtöbben a szervezettséget és a harciasságot emelik ki, Juhász Roland szerint ezek az erények a portugálok ellen is sorsdöntőek lehetnek: „A szervezettségünk megvan ahhoz, hogy megállítsuk a portugálokat. Bízom benne, hogy inkább a mi játékunkról szól majd a meccs, és nem a portugálokról. Szeretnénk megmutatni, hogy valóban fejlődött a magyar futball.”

Ha nyernének a fiúk Portugália ellen, az valóban a fejlődés jele lenne, ráadásul semmilyen formában nem kellene figyelni a csoport másik meccsére. Azon a találkozón a kétpontos Izland az egypontos Ausztriával mérkőzik meg: a szigetországiak győzelmük esetén akár csoportelsők is lehetnek, döntetlennel a kvartett második vagy harmadik helyére érkeznek oda, osztrák siker esetén kiesnek, David Alabáék pedig megszerzik a csoport második vagy harmadik helyét.

Reméljük, hogy a magyar válogatott az első két Eb-meccséhez hasonlóan bátor, fegyelmezett játékkal rukkol elő, ugyanolyan elánnal küzd majd a portugálok ellen is, mint tette Ausztriával és Izlanddal szemben, mert láthattuk, hogy akkor nagy gond nem lehet.

Magyarország–Portugália

Helyszín: Lyon, Olimpiai Park (58 000 férőhely).

Időpont: 18 óra (M4, RTS1, HRT2).

Játékvezető: Martin Atkinson (Anglia).

A várható kezdőcsapatok, Magyarország: Király, Kádár, Guzmics, Juhász, Lang, Gera, Nagy, Dzsudzsák, Kleinheisler, Németh, Szalai.

Portugália: Rui Patrício, Vieirinha, Pepe, R. Carvalho, Guerreiro, Joao Mario, Moutinho, W. Carvalho, Quaresma, Nani, Ronaldo.