2024. április 25., csütörtök

1986, 1956, 2016

Nagy Imre személyes tárgyaiból nyílt kiállítás Szabadkán

Régi fényképek, szipka, irattárca, régi könyvek, ébresztőóra, villanyborotva, diavetítő, neszesszer... Ilyen és hasonló személyes tárgyakból és tablókon elhelyezett fotókból nyílt kiállítás a szabadkai Városi Múzeumban Nagy Imre, a forradalom miniszterelnöke. 60 év – 60 tárgy címmel a Nagy Imre Társaság és Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa szervezésében a budapesti Magyar Nemzeti Múzeum és a szabadkai Városi Múzeum közreműködésével. A tárgyak és a tablók a Magyar Nemzeti Múzeum és a Nagy Imre Emlékház gyűjteményéből érkeztek, s mint megtudtuk, ilyen formában, így együtt eddig még nem szerepeltek kiállításon. A tárlat Nagy Imre születésének 120. évfordulója és az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából készült és szeptember végéig látogatható.

– A kiállítás mottója akár számsor is lehetne: 1986, 1956, 2016. A 60 éves periódusok Nagy Imre születésétől vezetnek a mai napig. A forradalom legismertebb alakjának helytállását már sokan kutatták, ezen kiállításból Nagy Imrét, az embert ismerhetjük meg. Nemcsak mint miniszterelnököt, hanem mint magánembert is – hallottuk a kiállítást megnyitó dr. Babity Jánostól, Magyarország szabadkai főkonzuljától, aki hangsúlyozta, a konzulátus október, november folyamán újabb rendezvényeket szervez a forradalom évfordulója kapcsán Szabadkán, de más településeken is, felnőtteknek és gyermekeknek szólókat egyaránt.

Dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta, a múzeum küldetésének érzi, hogy ahol magyarok élnek, ott beszéljenek a mi történelmünkről, mert a közösségeket erősítik a történelmükről való beszélgetések, az eseményeikre, történéseikre való visszaemlékezések, és így van ez a magyar nemzettel is.

– A kiállításon jók az arányok. A szövegek a tablókon nem túl hosszúak, de informatívak, ezen információkhoz kapcsolódva a személyes tárgyak pedig érzelmeket hordozva szólítanak meg minket. A kiállításon járva mindez a saját gondolatainkkal való párbeszédet indíthatja el, s ez a múzeumi kiállítás csodája – osztotta meg gondolatait a főigazgató.

A kiállításnak otthont adó múzeum igazgatója, Hulló István elmondta, fontosnak érzik, hogy olyan teret biztosítsanak, ahol találkozhatnak országok, eszmék, korok és emberek. Örülnek, hogy ez történhetett most is, hiszen a budapesti Magyar Nemzeti Múzeum kiállítási tárgyai éppen a belgrádi Nemzeti Múzeum régészeti kiállítása helyére kerültek.