2024. április 25., csütörtök

Légicsapásokban kéttucatnyi civil halt meg Rakkában

Több mint két tucat civil, köztük hat gyerek vesztette életét az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet szíriai fellegvárának számító Rakkára mért légicsapásokban - közölte szerdán az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A londoni székhelyű emigráns csoport tájékoztatása szerint az észak-szíriai város több negyedét is támadás érte, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy orosz vagy szíriai harci gépek hajtották-e végre a légicsapásokat. A keddi támadásoknak a 25 halott mellett sok sebesültje is van, néhányuk állapota válságos.

A kormányerőket az IÁ a minap teljesen kiűzte Rakka tartományból, amelynek délnyugati részét előzőleg egy rövid időre sikerült visszaszereznie a hadseregnek.

A kormányerők június 3-án indítottak offenzívát a stratégiailag fontos és szimbolikus jelentőséggel bíró, Rakkától 50 kilométerre található Tabka város elfoglalásáért, s bár sikerült előrenyomulniuk és a település melletti légi támaszpontot megközelíteniük, a dzsihadisták ellentámadásba lendültek, és végül kiűzték őket a tartományból. Az offenzíva kezdete óta mintegy 90 szíriai katona esett el, míg az IÁ-nak 126 harcosa vesztette életét.

A szíriai kormánynak nincs fennhatósága Rakkában 2014 augusztusa, vagyis azóta, hogy az IÁ elfoglalta a tabkai légi támaszpontot, amely a kormányerők utolsó állása volt a tartományban. Az azonos nevű tartományi székhely, Rakka volt az első szíriai város, amely a dzsihadisták kezére került.