2024. április 25., csütörtök

Az oktatási reformokhoz kért segítséget Svájcban Vučić

Beruházások érkezését is kilátásba helyezte

A duális szakképzéssel foglalkozó éves svájci konferencián vett részt Aleksandar Vučić kormányalakító, aki Svájcba érkezését követően Johann Schneider-Ammann államfővel is találkozott. Vučić a berni megbeszélésen kijelentette: Szerbia számít Svájc segítségére az oktatásügy reformjában, a duális szakképzés sikeres bevezetésében. Mint ismeretes, a duális képzés lényege, hogy a diákok az elméleti tudást a szakiskolákban kapják meg, ezzel párhuzamosan azonban azonnali gyakorlati tudást is szereznek az adott szakmával foglalkozó vállalatok, intézmények, szervezetek valamelyikében, így az oktatás befejezésekor a munkáltatók képzett és gyakorlati tudással rendelkező új munkaerőt kaphatnak.

– A kormány teljesen készen áll arra, hogy szubvencionálja a duális szakképzés bevezetését, s minden jogi keretet szavatoljon annak megvalósításához. Nagy lépés lesz ez a jövőbeni reformok között – jelentette ki Vučić, majd hozzátette, hogy néhány külföldi vállalat előre jelezte, érdekelt abban, hogy a duális képzés rendszerének a részét képezze, amint az elindul hazánkban is.

A kormányalakító véleménye szerint fontos az, hogy máris vannak érdeklődők, akik az oktatási intézményekkel hajlandók lennének partnerviszonyt kialakítani és segíteni az elképzelés véghez vitelét.

– Kitűnő az, hogy rendkívül jó eredményeket értünk el a közadósság csökkentésében. Remek, hogy mindenki csodálkozik, honnan az a gazdasági fejlődés, amely Szerbiát jellemzi a mögöttünk álló periódusban, s hogy jövőre a legmagasabb fejlődést elérő európai ország leszünk. Mindez szép és jó, de nem lesz belőle hosszú távon jelentős és fenntartható eredmény, ha nem változtatunk saját hozzáállásunkon, tudatunkon, saját magunkon is – értékelte a kormányalakító.

A svájci elnökkel folytatott megbeszélést követően a technikai mandátumban lévő szerb kormány első embere megállapította, hogy szerteágazóak a hazánk és Svájc közötti bilaterális kapcsolatok, folyamatosan felfelé ívelnek. Hozzátette: több svájci vállalat is érdeklődést mutat aziránt, hogy hazánkban befektetést valósítson meg, s bejelentette, hogy néhány hamarosan a megvalósítás irányába indul el.