2024. március 29., péntek

Buszbaleset Aleksinacnál

A közúti balesetben öt turista életét vesztette

Egy szlovákiai rendszámú autóbusz tegnap hajnalban a Belgrád–Niš autópályán lesodródott az útról, majd felborult. A szerencsétlenségben öt turista életét vesztette, 26-an megsérültek. A turisták Görögországból utaztak hazafelé.

A niši Sürgősségi Központ igazgatója, Miodrag Lazić kijelentette, 16 személyt szállítottak hozzájuk, közülük egy súlyos sérüléseket szenvedett. Az aleksinaci kórházba nyolcan kerültek, egy személyt rögtön meg kellett műteni, a többiek állapota stabil.

Az aleksinaci orvosok elmondása szerint nagy gondot okoz a nyelvi akadály, nehezen értetik meg magukat az utasokkal. Javult a helyzet az aleksinaci szlovákoknak köszönhetően, akik fordítottak, innen lehet tudni, hogy a baleset pillanatában szinte mindenki aludt a buszon, és a túlélők legtöbbje lábsérülésre panaszkodik.

A cseh külügyminisztérium közlése szerint az elhunytak között két cseh állampolgárságú nő is van, valamint nyolc cseh állampolgárt ápolnak szerbiai kórházakban.

A szlovák és a cseh nagykövetség képviselői meglátogatták a sérülteket.

A baleset sérültjeiért délután egy különgép érkezett a niši reptérre, és hazaszállították a szállítható állapotban lévő turistákat.

Aleksandar Vučić kormányfő levélben fejezte ki részvétét Robert Fico szlovák miniszterelnöknek.