2024. április 20., szombat

A megfelelőnél is jobb gazdasági eredmények

Az IMF elégedett a hazai reformokkal, magasabb GDP-növekedést és alacsonyabb deficitet jelzett

Korábban a bruttó hazai termék 1,8 százalékos éves növekedését jósolta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hazánknak, a tegnap befejezett szerbiai felülvizsgálat eredményeképpen azonban ezt a jóslatot ismét felfelé korrigálta, s most 2,5 százalékos lett a várható GDP-növekedés 2016-ban. Az IMF értékelése szerint az éves infláció 1,3 százalékos lesz majd. A Valutalap két hónappal ezelőtt eszközölt legutóbb hasonló javítást, amikor a 0,05 százalékos növekedést korrigálta 1,8-re. Az IMF-küldöttség az elővigyázatossági készenlétihitel-megállapodás felülvizsgálata végett járt hazánkban, s ez a látogatás ért véget tegnap. Az imént említett adatokat James Roaf, az IMF szerbiai küldöttségének a vezetője tette közzé. Megállapította, hogy a gazdasági reformok továbbra is pozitív hatást fejtenek ki, s ennek eredményeképpen növekszik a hazai árukivitel nettó értéke is. Az infláció stabil, de a meghatározott célérték alatt maradt, elsősorban a behozatali áruk és élelmiszertermékek vártnál alacsonyabb árának köszönhetően – tette hozzá.

James Roaf, az IMF szerbiai küldöttségének a vezetője a tegnapi sajtótájékoztatón, mellette Dušan Vujović pénzügyminiszter (Fotó: Beta/Miloš Miškov)

James Roaf, az IMF szerbiai küldöttségének a vezetője a tegnapi sajtótájékoztatón, mellette Dušan Vujović pénzügyminiszter (Fotó: Beta/Miloš Miškov)

Roaf kifejtette: a technikai mandátumban lévő szerb kormánnyal és a Szerbiai Nemzeti Bankkal is sikeresek voltak a tárgyalások a készenlétihitel-megállapodás negyedik és ötödik revíziója kapcsán, melyet majd meg kell erősítenie az új szerb kormánynak, de az IMF igazgatóbizottságának is. Mindez augusztus végéig lebonyolódhat, szögezte le a misszió vezetője.

Lehetségesnek mondta, hogy az idén csökkenjen a költségvetési hiány is. Az elsődleges felmérés szerint a deficitnek a GDP négy százalékát kellene 2016-ban kitennie, de Roaf szerint nincs kizárva, hogy a jó eredmények reflektálódnak az államkassza mínuszára is, s a hiány az év végén nem haladja majd meg a bruttó hazai termék 2,5 százalékát sem.

A villanyáram árának az emelése is téma volt azon a sajtótájékoztatón, melyen a küldöttség első embere beszámolt a fenti eredményekről. Újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy a polgároknak hozzá kellene szokniuk az ár évről évre történő korrekciójához, ebben a kérdésben azonban a szerb kormánynak nem a Valutaalappal, hanem a Világbankkal kell konzultálnia. Mint közölte, az IMF a Szerbiai Villanygazdaság átszervezéséről és az energetikai szektor egészéről tárgyal a szerb államvezetéssel, az árak tekintetében viszont az említett pénzintézet számít szakértőnek.

Megfelelően csökkentette az eddigiekben az állam a közszféra létszámát is, ennek a véleményének adott hangot tegnap James Roaf. Hozzátette: a középpontban most már nem a számok állnak, a közszférát tovább kell karcsúsítani, de elsősorban a minőségibb szolgáltatások nyújtása érdekében. Vannak olyan részlegek, ahol a létszám csökkentésére lenne szükség, a reform azonban vonatkozik azokra a helyekre is, ahol ma kevesebben vannak, mint amennyire szükség lenne. Elismerte, hogy az állami vállalatok helyzetének a rendezése kapcsán még számos feladata lesz az országnak. A reformok sikere mindenekelőtt attól függ, hogy a kormány hajlandó lesz-e azokat teljes egészében végrehajtani, nem véve figyelembe az ellenállást, ami számos reform esetében megmutatkozik.

Bér- és nyugdíjemelésről az év végén tárgyal majd az IMF a szerb kormánnyal – közölte Roaf. Mint mondta, most 2016 közepén vagyunk, s mindenki számára teljesen világos, hogy a közszféra béreinek és nyugdíjainak az idén a jelenlegi szinten kell maradniuk. Lényeges szerinte, hogy ne szülessen elhamarkodott döntés a közszféra kiadásait illetően, így az esetleges béremelésekről is a 2017-re vonatkozó költségvetési tervek kapcsán lehet csak beszélgetni, ezek a témák pedig a következő hónapokban kerülnek csak terítékre majd.

A sikeres felülvizsgálatnak köszönhetően az IMF Szerbia rendelkezésére fog bocsátani további 147 millió eurót, melyet az ország felhasználhat, amennyiben annak szükségét látja. Ezzel a készenléti hitel keretösszege 762 millió euróra növekedett. A szerb kormány azonban jelezte, hogy nem tervez lehívni pénzt ebből az összegből, és az IMF-fel elsősorban a gazdasági egyensúly, a reformok megfelelő végrehajtása érdekében folytat tárgyalásokat.