2024. március 29., péntek

Šta je doneo novi zakon o radu?

Prema sindikalnim rukovodiocima prava radnika se smajuju, a ne smanjuje se broj onih koji čekaju na posao

Pre dve godine je stupio na snagu novi zakon o radu, ali uprkos obećanjima za radnike nije doneo ništa pozitivno, šta više, samo su ugroženija radnička prava, a broj nezaposlenih nije smanjen u značajnoj meri – izjavili su pre neki dan sindikalni čelnici u vezi sa zakonom i u vezi sa najavljenim promenama istog.

Ne tako davno, najavljene izmene su rukovodioci sindikata primili sa skepskom i kažu da će novi propisi još više smanjiti prava radnika.

Predsednik Sindikata Nezavisnost, Branislav Čanak, je izjavio da zakon ima izrazito negativne posledice na tržište rada, jer ne samo da nije povećan broj zaposlenih već je još više ljudi ostalo bez posla.

- Za sada se ne zna kakve će promene izraditi nadležni, ali računam da će radnicima biti osigurano više prava, jer je to jedna od tačaka koje se menjaju u zakonu – objasnio je.

Sličnog je mišljenja i predsednik Samostalnih sindikata Vojvodine, Goran Milić.

- Suština je da su iz novog zakona izostavljene sve one pozitivne promene o kojima su prethodno zakonodavci pričali. Jedino je pomena vredno to što inspekcija rada češće posećuje preduzeća, pa je poslodavcima teže zaobići rad na crno. Uprkos svemu tome nadležnosti poslodavaca su još uvek mnogo šire nego prava radnika.

Predsednica Udruženja slobodnih i nezavisnih sindikata, Ranka Savić je mišljenja da novi zakon nije doneo nikakve pozitivne posledice.

- U istoriji države, prava srpskog radnika još nikad nisu bila tako mala. I kod sindikata je situacija ista, sindikati zbog smanjenih prava su skoro nesposobni efikasno da pokrenu bilo kakav privredni, socijalni proces ili neki proces koji se tiče rada. Po zakonu se radnicima veoma lako može dati otkaz, a državne statistike govore o tome da se smanjuje nezaposlenost. Ne znam kako su nadležni došli do ovakvih zaključaka, jer mislim da isti ne odražavaju stvarnost – naglasila je.

Savić je u svojoj izjavi dodala da je jedan od najvećih problema to što radnici rade za smešno male plate, većina zarađuje čak i manjeod minimalca, a srećan je što uopšte ima posao.

- Novu promenu zakona vlada je najavila za 2018. godinu ali se za sada ne zna ništa o planiranim promenama. Možemo biti skoro sto posto sigurni da će i sadašnji položaj radnika da se menja samo u negativnom pravcu. Zakonodavci će i sada da zadovolje poslodavce i investitore. Uprkos svemu tome, nadam se da će se prilikom izmena zakona rešiti pitanje zapošljavanja preko agencija, odnosno da će se i njihov radni status napokon uvesti pod zakonske okvire države – naglasila je Savić.