2024. március 19., kedd

Szent Iván-napi hagyományok

Közbeszólt az időjárás

Az eddigi négy év hagyományaihoz híven a topolyai Tájházban tervezték megtartani az idei nyár köszöntőjét, a Szent Iván-napi hagyományok felelevenítésével. Vasárnap a délutáni órákra azonban sajnos vészjósló felhők jelentek meg az égen, így a szervezők jobbnak látták nem kockáztatni, és a műsorok azon részét, amelyek megoldhatók zárt térben is, a moziterembe helyezték át.

A nyárköszöntő ünnepséget ezúttal zárt térben tartották meg Topolyán (Kiss Zoltán felvétele)

A nyárköszöntő ünnepséget ezúttal zárt térben tartották meg Topolyán (Kiss Zoltán felvétele)

A tűzgyújtás, almasütés, tűzugrás természetesen elmaradt, de nem maradtak szórakozás, játék nélkül, akik ellátogattak a rendezvény póthelyszínére. Öt órától a legkisebbek vehettek részt a szüleikkel egy érdekes, szórakoztató játékos előadáson a felvidéki Kuttyomfitty Társulat segédletével. Az elvarázsolt királykisasszonyról szóló mesejátékba a szüleikkel aktívan be is kapcsolódhattak, mozoghattak, táncolhattak egy kicsit. Az élvezetes műsor folytatásában a mozi előcsarnokában mezei virágokból, növényekből virágkoszorút kötöttek az érdeklődők a Művelődési Ház munkatársainak segítségével. Közben pogácsát és almát ropogtathattak.

Az esti órákban ugyancsak a Kuttyomfitty Társulat lépett színpadra egy felnőtteknek szóló pajzán, zenés, táncos programmal az Aranyfészek, aranymadár című előadással, zoboralji, mezőségi bodrogközi és csallóközi táncokkal.

A társulat tagjai Dobsa Fodor Mónika néptáncos, néptánc-pedagógus az ekecs-apácaszakállasi Pimpimpálé és a nyárasdi Tücskök gyermek-néptáncegyüttesek művészeti vezetője, a Népművészet Ifjú mestere és Fülöp Ferenc-díjas táncos, valamint Dobsa Tamás, aki a felsoroltakon kívül még Martin György-díjas táncos is. Megtudtuk tőlük, hogy 2011-ben alakult a kis csapat, és azóta nyolc műsort készítettek elő, de folyamatban van még kettő, így tíz programmal járják a fesztiválokat, rendezvényeket, iskolákat, óvodákat. Az esti műsorban a topolyai Csalóka zenekar (Rózsa Tibor, Borsodi Árpád és Kelemen Zsolt) kísérte őket nagy sikerrel.