2024. április 19., péntek

Nincs modern mezőgazdaság öntözés nélkül

A Prosperitati negyvenkilenc öntözőrendszerre és kútfúrásra pályázó termelővel írt alá szerződést

A Prosperitati Alapítvány tegnap 49 termelővel kötött szerződést a mezőgazdasági kultúrák öntözésre és az öntözőberendezésekbe való beruházásra a szabadkai Magyar Házban. Az eseményt a sikeres pályázók mellett dr. Menyhárt Attila, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának vezetőkonzulja, dr. Somogyi Sándor professzor emeritus, a stratégia egyik megálmodója és Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője tisztelte meg jelenlétével.

Dr. Somogyi Sándor, Juhász Bálint és dr. Menyhárt Attila (Fotó: Diósi Árpád)

Dr. Somogyi Sándor, Juhász Bálint és dr. Menyhárt Attila (Fotó: Diósi Árpád)

Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetőjének beszámolója szerint korszerű öntözőberendezések beszerzésére és kutak fúrására összesen 135-en pályáztak az alapítványnál, és 30 millió dináros megemelt pályázati keretösszeget osztanak ki a sikeres pályázók között.
– Egy olyan pályázati területről, projektumokról van szó, amelyekre nagy szükség van Vajdaságban. Mivel a termőföldek öntözése a legtöbb vajdasági mezőgazdasági földterületen nincs megoldva, úgy gondolom, hogy jó pályázati kiírást valósítottunk meg. Reményeink szerint a 49 kedvezményezett mielőbb megvalósítja terveit és hamarosan ismét hasonló pályázattal tudunk jelentkezni ‒ mondta az ügyvezető.
A pályázókról szólva megjegyezte, hogy Vajdaság egész területéről jelentkeztek és nyertek is pályázatokat, azonban a nyolc területi iroda közül a szabadkai irodában kiemelten többen jelentkeztek a pályázatra. Hozzátette, hogy a napokban várják a támogató jóváhagyását az első körben hátralevő két kategóriában, vagyis a kapcsolható eszközökre és mezőgazdasági gépekre, valamint a mikro- és kisvállalkozások eszközbeszerzésére kiírt pályázatokra kiértékelt pályázati támogatásokra, és az eredményeket akár már ezen a héten nyilvánosságra hozhatják a Prosperitati Alapítvány honlapján.
Dr. Menyhárt Attila, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának vezetőkonzulja szerint egyértelműen pozitív fogadtatásra talált a gazdaságélénkítő támogatási program és pályázatról pályázatra mind többen jelentkeznek az egyes pályázati kiírásokra.
– A termelőket már nem igazán kell biztatni a pályázáshoz. Egyre többen vannak azok, akik több kiírásra is pályáztak és sokan próbálkoznak a második körben, immár jóval nagyobb tapasztalattal – mondta Menyhárt Attila.

Fotó: Diósi Árpád

Fotó: Diósi Árpád

A vezetőkonzul kiemelte, hogy nemcsak Szerbiának, de az Európai Uniónak és Magyarországnak is érdeke, hogy Szerbiában minél több erős családi gazdaság legyen, és ezáltal az ország gazdasága is minél erősebben csatlakozhasson majd az Európai Unióhoz.
– A támogatások által a vajdasági gazdáknak lehetőségük nyílt arra, hogy beszerezhessék a legkorszerűbb eszközöket és gazdaságuk modernizálásán túl minőségesebb termékeket is elő tudjanak állítani. Ezek az áruk nagy része egyrészt a mi asztalunkra kerül majd fel, ami pedig nem kerül Szerbián belül felhasználásra, az bizony külföldre megy, ami nem kevés bevételt hozhat az országnak – érvelt Menyhárt.
A vezető konzul újfent arra kérte a sikertelenül pályázókat, hogy figyeljék a jövőben kiírásra kerülő pályázatokat és továbbra is pályázzanak.
– Gyerekfejjel emlékszem rá, hogy a ház körül mindig volt munka, mindig volt mit szerelni, korszerűsíteni. Arra kérem önöket, hogy továbbra is ugyanekkora odaadással dolgozzanak, mint eddig tették – bátorította a pályázókat a vezetőkonzul.
Dr. Somogyi Sándor professzor emeritus, a stratégia egyik megálmodója a világon jelenlevő vízhiányra hívta fel a figyelmet.
– A vajdasági gazdáknak elég víz áll rendelkezésükre, de éppen ezért meg kell becsülni és spórolni vele. Nincs modern mezőgazdaság öntözés nélkül, és a gazdák feladata az, hogy a vizet minél gazdaságosabban használják fel a korszerű technológiák alkalmazásával – mutatott rá az agrárközgazdász.
A vajdasági magyar közösségek terület- és gazdaságfejlesztési stratégiájának megvalósítását Magyarország kormánya és a Külgazdasági- és Külügyminisztérium támogatása teszi lehetővé.