2024. április 23., kedd

Nemzetek főzőversenye Kispiacon

Kispiacon a hétvégén, június 26-án, vasárnap nyolcadik alkalommal rendezik meg a Nemzetek Főzőversenye Határok Nélkül gasztronómiai megmérettetést, vele párhuzamosan pedig a politikusok, polgármesterek, helyi közösségi elnökök és választott képviselők hatodik főzőversenyét, illetve a IV. Média Grill főzőversenyt.

A nagyszabású gasztronómiai rendezvényre versenyzőket várnak Magyarországról, Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és természetesen országunk minden részéről. Mindazok, akik részt szeretnének venni a versenyen, a 024/882-020-as telefonszámon vagy személyesen a helyi közösség irodájában munkanapokon 7 és 14 óra között nevezhetnek be június 24-éig.

A szervezők a résztvevők számára biztosítják a 4 × 4 méteres főzőhelyet, a tűzifát és a vizet; a versenyzőknek pedig az ételhez szükséges, bevizsgált húst, a legfeljebb 15 literes bográcsot, napernyőt vagy sátrat, asztalt, padokat, székeket és a díszítési kellékeket kell magukkal hozniuk.

A rendezvény keretében pálinkaversenyt is szervez a Horgosi Termelők Klubja. A szervezők arra kérik a versenyzőket, hogy mutassák be településük hagyományait és gasztronómiai ízvilágát. A versenyen a Magyar Fehérasztal Lovagrend tagjai zsűriznek, a pálinkamintákat pedig a Horgosi Termelők Klubja pálinkaszakosztályának a zsűrije bírálja el.

A rendezvény reggel 8 órakor kezdődik a kispiaci vásártéren, a főzőverseny 9 órakor veszi kezdetét. Délben néptáncosok és népdalénekesek művelődési műsorát tekinthetik meg a látogatók, amit az eredményhirdetés követ, ezután pedig 14 órától Csocsesz magyarországi előadó fellépése következik. A rendezvény keretében kézműves-kirakodóvásár és jószágvásár, valamint pálinka- és borkóstoló is lesz. A látogatókat ezenkívül mesterszakácsok által készített birka- és marhapörkölttel várják.