2024. április 26., péntek
LABDARÚGÓ-EB – C CSOPORT

A németek továbbjuttatták Magyarországot

Németország egy góllal legyőzte Észak-Írországot az utolsó fordulóban, amivel a csoport élén zárt, de ami még fontosabb, sikerével még a szerdai magyar–portugál párharc előtt biztossá tette Magyarország továbbjutását. A szigetországi együttes egy ponttal még veszélyes lehetett volna a nyolcaddöntős szereplésre, veresége viszont azt jelenti, hogy a magyar csapat legrosszabb esetben is a továbbjutásra jogosult négy legjobb csoportharmadik között végez a csoportkör végén – érjen el bármilyen eredményt a luzitánok ellen –, az északírek és az albánok már biztos mögötte végeznek egy ilyen összevetésben.

A mérkőzés első pillanatától kezdve az volt a kérdés, mikor születik meg az első német gól, a világbajnok együttes ugyanis végigtámadta az első játékrészt. Többször is betalálhatott volna Joachim Löw csapata, a 7. percben a kiugró Thomas Müller lőtte Michael McGovernbe a kihagyhatatlant, a 12. percben Mario Götze és Joshua Kimmich, a 23. minutumban Müller sem célzott pontosan. Végül félóra elteltével sikerült góllá tenni a mezőnyfölényt, a mostani kontinenstornára reaktivált Mario Gómez talált be – Müller visszagurított labdáját rúgta hat méterről a kapuba. A gól előtt és után is Müller gondoskodott az izgalmakról, a 27. percben fejjel, a 35.-ben lábbal trafálta telibe a kapufát. A pályán látott erőviszonyokat illetően árulkodó a félidei 67 százalékos labdabirtoklás is, ami a tornán a legnagyobb félidei mezőnyfölény.

Hasonló erőviszonyok közepette zajlott a második felvonás eleje is, a 70. percig Götze kétszer is helyzetbe került, Gómez előtt is kétszer adódott lehetőség, Müller is megduplázhatta volna az előnyt, de vagy pontatlanul céloztak, vagy McGovern tartotta meccsben az északíreket. A vesztésre álló csapat hálóőre emberfeletti munkát végzett, többször ziccerben hárított, csapattársai viszont nem tudtak felnőni hozzá, védekezésük sem volt tökéletes, támadásban viszont az egész találkozón alig mutattak valamit. Pedig egy ponttal komoly esélyük lett volna a kieséses szakaszra, de egyszerűen tehetetlennek bizonyultak a torna egyik esélyese ellen. Igaz, csak egy góllal vezettek a németek, ám fölényük borzasztóan egyértelmű volt, a mérkőzés minden mozzanatát az ellenőrzésük alatt tartották. 71 százalékos labdabirtoklással zártak, 26-szor lőttek kapura, az északírek szerencsésnek mondhatják magukat, hogy megúszták egygólos vereséggel.

Észak-Írország–Németország 0:1 (0:1)


Párizs, Parc des Princes, 45 000 néző, vezette: Turpin (francia). Góllövő: Gómez a 30. percben.
Észak-Írország: McGovern, A. Hughes, McAuley, Catchcart, J. Evans, Ward (Magennis, 70.), C. Evans (McGinn, 84.), Davis, Norwood, Dallas, Washington (Lafferty, 59.). Szövetségi kapitány: Michael O'Neill.
Németország: Neuer, Kimmich, Boateng (Höwedes, 76.), Hummels, Hector, Khedira (Schweinsteiger, 69.), Kroos, Müller, Özil, Götze (Schürrle, 55.), Gómez. Szövetségi kapitány: Joachim Löw.