2024. március 28., csütörtök

Széchenyi Bácsországa

Megjelent a Bácsország – Vajdasági honismereti szemle idei második száma, amely a Széchenyi-emlékév jegyében tematikus szám lett, a cikkek mintegy kétharmadának témája Széchenyi István és kora. A Széchenyi-szám az Észak-bácskai Magyar Pedagógusegyesület kérésére jött létre, az egyesület kereste fel a Bácsország Vajdasági Honismereti Társaságot a tematikus szám ötletével, tudtuk meg Ricz Pétertől, a szerkesztőbizottság elnökétől.

Az olvasmányos, a legkülönfélébb témákat felvonultató cikkek Széchenyin keresztül az egész Vajdaságot felölelik. Ízelítő a tartalomból:

Fónagy Zoltán: A legnagyobb magyar

Gruber Enikő: Széchenyi István, az első magyar kaszinóalapító

Kunkin Zsuzsanna: Széchenyi-könyvek Szabadkán

Németh Ferenc: Széchenyi István Törökbecsén

Pejin Attila: A reformkori Zenta

Gerlovics Szilveszter: Széchenyi István alakja a magyar pénztörténetben

Ljudevit Vujković Lamić: Széchenyi István a magyar bélyegeken

Fábián Borbála: Széchenyi István-képeslapok

Besnyi Károly: Az ómorovici bádogszelence

Fábián Borbála: Vaskapu

A Bácsország megvásárolható a szabadkai Corvin Mátyás 9. szám alatti irodában, érdeklődni az iroda telefonszámán lehet a délelőtti órákban: 527-167.

Publikációs lehetőség

Ricz Péter, a szerkesztőbizottság elnöke elmondta, tavasszal a Bácsország Vajdasági Honismereti Társaság meghívást kapott a Magyar Történelmi Társulat évi közgyűlésére, hogy együttműködési szerződést írjanak alá. Végül a közgyűlésre nem sikerült eljutni, de a társulat elnöke és alelnöke május végén látogatást tett itt, mert semmiképp sem szerettek volna elállni a szándéknyilatkozat aláírásától, amelynek értelmében bevették a Bácsországot is a doktoranduszok számára elismert publikációs lehetőségek közé. A szerződés aláírása után immár a magyarországi doktoranduszok is felhasználhatják publikációs lehetőségként a Bácsországot.