2024. április 25., csütörtök

Than Mór emlékére

Korhecz Papp Zsuzsanna: Harminc éve nem jelent meg kiadvány Than Mórról

A Szabadkai Városi Múzeumban a napokban mutatták be a Than Mór-album (1828–1899) című kiadványt. A könyv szerzőjét és szerkesztőjét, Korhecz Papp Zsuzsannát kérdeztük az album létrejöttéről:

– Az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör kért fel a könyv elkészítésére, mivel célul tűzték ki Than Károly és Than Mór emlékének az ápolását. Harminc éve nem jelent meg kiadvány Than Mórról, így évekkel ezelőtt elkezdtük tervezni, hogy létrehozunk egy szép képes albumot. A könyv csaknem harminc intézménnyel együttműködve jött létre, mindenki nagyon segítőkész volt. Úgy gondolom, hogy Than Mórhoz méltó albumot sikerült megalkotnunk. Az album 140 színes reprodukcióval készült, a nagy történelmi festményei, a portrék is megfelelő méretűek, és megjelennek a ’48–49-es szabadságharcról készült akvarelljei is – hallottuk Korhecz Papp Zsuzsannától.

A kiadványt Bakó Zsuzsanna művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria nyugalmazott főosztályvezetője mutatta be:

– Nagy örömmel vettem kézbe az albumot. Örömömre szolgált, hogy tematikus elrendezésben lett Than Mór életműve feldolgozva. Ily módon sokkal áttekinthetőbb, mintha a képei kronológiai sorrendben lennének bemutatva. Különösen egy olyan művésznél számít ez, aki sokféle műfajban alkotott. Így nagyszerűen egymás mellé kerültek a történeti képek, a vallásos tematikájúak, a portrék stb. A műfajokon belüli változásokat is nyomon lehet követni, hiszen Than Mór több évtizedes pályája idején szinte minden műfajban stiláris és tematikai változásokra került sor. A könyv egy nagyszerű összefoglalója Than Mór munkásságának. A képekhez szövegek társulnak, az album nagyon szép, reprezentatív, csak dicséni tudom. Than Mórt Magyarországon is jelentős művésznek tartották a 19. században, újítónak, bizonyos értelemben úttörőnek. Egyes műfajok esetében elsőnek számított, új irányzatokat képviselt, és beleilleszkedett abba a 19. századi körbe, amelyet Székely Bertalan, Madarász Viktor, Benczúr Gyula alkotott, akik felemelték a magyar művészetet akadémiai és európai színvonalra. A romantika szellemében Than Mór különösen magas művészi színvonalon teljesített, kiérdemeli, hogy nagy megbecsüléssel emlékezzünk rá. Képei jelen vannak a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításain. Könyvek nem igazán jelentek meg róla, úgyhogy ezt az albumot nagy örömmel üdvözöljük. Than Mór megérdemli, hogy többet írjanak róla, és gyakrabban szerepeljen kiadványokban – mondta Bakó Zsuzsanna.