2024. április 25., csütörtök

Június 30-án új tárgyalási fejezetek nyílhatnak

Brüsszeli diplomáciai források arról számoltak be, hogy az uniós csatlakozási tárgyalások 23. és 24. fejezetei megnyitásának minden akadálya megszűnhet a Nyugat-Balkáni Tanács Munkacsoportjának ülésén, legkésőbb jövő hétfőig. Ezzel teljesülnének a technikai előfeltételek a tárgyalások megkezdéséhez. A zöld fényt a tárgyalási fejezetek elindítására az EU-tagállamok nagyköveteinek június 30-ai találkozója során adhatnák meg Szerbia számára, számolt be a Tanjug hírügynökség uniós forrásokra hivatkozva.

Nincs kizárva, hogy már aznap megtartanának egy kormányközi konferenciát is, ami a tárgyalási fejezetek hivatalos megnyitását jelentené, közölte a Tanjuggal egy magát megnevezni nem kívánó diplomata.

A Nyugat-Balkáni Tanács napirendjén szerepel az EU tagállamainak közös stratégiája, annak pontosítása a leendő két fejezettel kapcsolatban. Horvátország, Bulgária és Románia álláspontjai voltak kérdésesek, ezek az országok a leginkább a kisebbségek védelme kapcsán fogalmaztak meg kikötéseket.

A horvát viszonyulást pozitívan befolyásolhatja a Szerbia és Horvátország közötti kapcsolatok rendezéséről aláírt egyezményt, melyet tegnap Aleksandar Vučić kormányfő és Kolinda Grabar Kitarović horvát államfő látott el kézjegyével Szabadkán.