2024. április 25., csütörtök

Magasabb GDP-növekedés és alacsonyabb deficit

Az IMF elégedett a hazai reformokkal

A sikeres felülvizsgálatnak köszönhetően a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Szerbia rendelkezésére fog bocsátani további 147 millió eurót, melyet az ország kihasználhat, amennyiben annak szükségét látja. Ezzel a készenléti hitelkeret összege 762 millió euróra növekedett. A szerb kormány azonban jelezte, hogy nem tervez lehívni pénzt ebből az összegből és az IMF-fel elsősorban a gazdasági egyensúly, a reformok megfelelő végrehajtása érdekében folytat tárgyalásokat.

Korábban a bruttó hazai termék 1,8 százalékos éves növekedését jósolta az IMF hazánknak, a tegnap befejezett szerbiai felülvizsgálat eredményeképp azonban ezt a jóslatot ismét felfelé korrigálta, s most 2,5 százalékos lett a várható GDP-növekedés 2016-ban. Az IMF értékelése szerint az éves infláció 1,3 százalékot tesz majd ki. A valutalap két hónappal ezelőtt végzett utoljára hasonló javítást, amikor a 0,05 százalékos növekedést korrigálta 1,8-ra. Az IMF küldöttség a elővigyázatossági készenléti hitelmegállapodás felülvizsgálata miatt járt hazánkban, s ez a látogatás ért véget tegnap. Az imént említett adatokat James Roaf, az IMF szerbiai küldöttségének vezetője tette közzé. Megállapította, hogy a gazdasági reformok továbbra is pozitív hatást fejtenek ki, aminek eredményeképp növekszik a hazai árukivitel nettó értéke is. Az infláció stabil, de a meghatározott célérték alatt maradt, elsősorban a behozatali áruk és élelmiszer-termékek vártnál alacsonyabb árának köszönhetően, tette hozzá.

Lehetségesnek nevezte, hogy csökkenjen az idén a költségvetési hiány is. Az elsődleges felmérés szerint a deficitnek a GDP négy százalékát kellene 2016-ban kitennie, de Roaf szerint nem kizárt, hogy a jó eredmények reflektálódnak az államkassza mínuszára is, s a hiány nem haladja majd meg az év végén a bruttó hazai termék 2,5 százalékát sem.

A villanyáram árának növelése is téma volt azon a sajtótájékoztatón, melyen a küldöttség első embere beszámolt a fenti eredményekről. Újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy a polgároknak hozzá kellene szokniuk az ár évről évre történő korrekciójához, ebben a kérdésben azonban a szerb kormánynak nem a valutaalappal, hanem a Világbankkal kell konzultálnia.

Bér- és nyugdíjemelésről az év végén tárgyal majd az IMF a szerb kormánnyal, közölte Roaf. Mint mondta, most 2016 közepén vagyunk, s mindenki számára teljesen világos, hogy a közszféra béreinek és nyugdíjainak az idén a jelenlegi szinten kell maradniuk.