2024. április 25., csütörtök

Szerbek horvát cipőben, horvátok szerb cipőben

Aleksandar Vučić szerb kormányfő és Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfő ma Szabadkán írják alá a két ország viszonyainak rendezését célzó dokumentumot

Szabadkán írják alá a két ország viszonyainak rendezését célzó dokumentumot

Szabadkán találkozik ma egymással Aleksandar Vučić szerb kormányfő és Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfő, akik a két ország viszonyainak előmozdítását és a nyitott kérdések rendezését célzó deklarációt írnak alá a Városházán. A két politikus programja Horvátországban kezdődik, Daljon megtekintik Milutin Milanković szerb tudós szülői házát. Ezt követően Tavankútra utaznak, ahol a helyi Matija Gubec művelődési otthonba látogatnak, majd Szabadkán aláírják a megállapodást.

Az előzetes bejelentések szerint az a tény, hogy a deklarációt egyik ország államfője és a másik állam kormányfője írják alá abból következik, hogy a horvát fél úgy mérte fel, Vučić az a szerbiai politikai vezető, aki képes a konkrét problémák megoldását elkezdeni. A deklarációnak ugyan nincs kötelező jellege, de fontos üzenetet hordoz a két ország polgárai, a közvélemény, de a nemzetközi közösség számára is.

A találkozó kapcsán Vučić a horvát állami tévének nyilatkozott, míg Grabar-Kitarović a szerbiai közszolgálati tévének adott interjút. A HRT szerint a dokumentum a nemzeti kisebbségi jogok kölcsönös védelmére, a határviták lezárására, a háború során eltűnt személyek sorsának rendezésére, a menekültválság közös kezelésére, a régi állam szétesése nyomán még mindig nyitott szukcessziós kérdések rendezésére és a közös határon átívelő programok kidolgozására tér ki.

A szerb kormányfő az interjúban elmondta, a megállapodás lényegi, fontos, stratégiai kérdésekkel foglalkozik. Kiemelte, a két országnak intenzív kapcsolatban kell lennie egymással, sokat beszélgetni, egymást tisztelni.

– Ahogyan én megfogalmaztam: a horvátoknak szerb cipőt kell húzniuk, a szerbeknek meg horvát cipőbe bújni, hogy jobban megértsék egymást – mondta.

Kolinda Grabar-Kitarović az RTS-nek azt mondta, a deklaráció annak jele, hogy mindkét oldalon megvan az őszinte szándék a nyitott kérdések megoldására. Szerinte mindketten azt szeretnék, ha a mai találkozó történelmi lenne.

– Ez nem egy újabb a protokolláris találkozók sorában. Nem az a célunk, hogy ennek papíron nyoma maradjon, vagy, hogy a nemzetközi közösséggel így tudassuk, hogy találkoztunk. A találkozót nem a nemzetközi közösség indítványozta, hanem a kölcsönös szándék, hogy konkrét lépéseket tegyünk a két ország közeledése terén – nyilatkozta a horvát államfő.

Grabar-Kitarović és Vučić mai találkozójára meghívták a horvátországi szerbek képviselőit is. A Vukovár-szerémségi megyei szerb nemzeti tanács és az Önálló Szerb Demokrata Párt megyei szervezete szerint a megbeszélésen jelen lesz Milorad Pupovac, a Szerb Nemzeti Tanács elnöke és Mile Horvát, a párt baranyai parlamenti képviselője és a horvátországi szerbek egyéb képviselői is. A találkozó házigazdája Jugoslav Vesić, Erdőd polgármestere lesz.

Pozitívan értékeli a két állami vezető találkozóját a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége is. Tomislav Žigmanov pártelnök szerint ez mérföldkő lehet a szerb–horvát viszonyok jövője szempontjától és a vajdasági horvátok számára is.

Žigmanov szerint különösen fontos, hogy a két politikus a többségében horvátok által lakott Tavankútra is ellátogat, mert szerinte ez a település híven tükrözi nem csak mindazon kedvezőtlen politikai és társadalmi viszonyokat, amelyek közepette az itteni horvátok élnek, hanem ugyanakkor itt láthatóak a horvátság erőfeszítéseinek eredményei is a megmaradás területén. A VHDSZ elnöke azt is örömmel konstatálta, hogy végre hivatalos kommunikáció jön létre a két ország között, ugyanis az eddigi gyakorlat, a médián keresztüli üzengetés gyakran negatív tartalmakkal, méltatlan volt.