2024. április 19., péntek
LABDARÚGÓ-EB – B CSOPORT

Wales csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe

Egyszerű volt a képlet a Wales–Oroszország mérkőzésen: az oroszoknak mindenképpen győzniük kellett, ha életben akarták tartani a továbbjutási esélyeiket, míg a találkozó előtt hárompontos Walesnek a döntetlen is elfogadható eredmény lett volna. Mindez persze csak múlt idő és feltételes mód, mivel a szigetországiak focileckét adtak Oroszországnak.

A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Leonyid Szluckij, az orosz válogatott szövetségi kapitánya azt emelte ki, hogy Walesnek két remek játékosa van, Gareth Bale (Real Madrid) és Aaron Ramsey (Arsenal). Hogy mennyire igaza volt, azt a találkozó 11. perce bizonyította: ekkor ugyanis az oroszoknak nem sikerült pontosan előreívelniük a labdát, a walesi védők elpöckölték az orosz támadók elől, s a labda így Joe Allené lett, aki azonnal az orosz védők mögé passzolt. A labdának valóban szeme volt, hiszen pontosan Ramsey elé került, aki egy leheletfinom mozdulattal átemelte a kifutó Akinfejevet. Az oroszoknak nem sok idejük maradt, hogy magukhoz térjenek a Ramsey által okozott sokkból, mivel kilenc perccel később Taylor megduplázta a walesi előnyt. Bale próbált cselezgetni huszonöt méterre az orosz kaputól, amikor az egyik védő lelopta a lábáról a labdát, de tette ezt úgy, hogy a mozdulatával kiugratta a bal szélen üresen álló Taylort, aki elsőre még Akinfejevbe lőtte a labdát, ám óriási szerencséjére a labda pont elé pattant vissza, s mivel ekkor már csak Ignasevics volt vele szemben, nem hibázott. Az oroszok első nagy helyzetét a walesi védelem hozta össze, amikor egy orosz kapuskirúgásba Williams ügyetlenül nyúlt bele, a labda Dzjuba elé került, de lövését Hennessey szögletre mentette. A 30. percben Bale-t lerántani sem tudták az orosz védők, s a Real Madrid játékosa okosan Vokesot hozta játékba, az ő próbálkozását azonban Akinfejev bravúrosan védte. Wales kiváló ellentámadásokat vezetett, s habár voltak helyzetek, újabb gólt nem szereztek az első játékrészben.

A második félidőben tíz percet kellett várni az első nagy helyzetre, amikor is Ramsey pontos labdával ugratta ki a bal oldalon Bale-t, aki finom mozdulattal elpörgette Akinfejev mellett a labdát, de az orosz kapus lábbal éppen annyira ért bele, hogy a labda irányt változtasson, s az oldalvonalon guruljon ki. A 67. percben ugyanez volt a labda útja, csakhogy Bale ezúttal nem hibázott, s 3:0-ra növelte a walesiek előnyét. Az orosz válogatott ötlettelen támadójátéka láttán és a walesiek kiváló helyzetfelismerésének és -kihasználásának köszönhetően a háromgólos különbség hűen tükrözte a pályán látottakat, így Oroszország végzett a csoport utolsó helyén, ezzel búcsút intett a tornának. Visszaemlékezve, mit műveltek az orosz huligánok az angolok elleni meccs előtt és alatt, a focikedvelők egy csöppet sem bánják, hogy nélkülük folytatódik az egyenes kieséses szakasz. Mivel az angol–szlovák mérkőzésen nem esett gól, Wales óriási meglepetésre megnyerte a csoportot. Tegyük hozzá: teljesen megérdemelten!

Oroszország–Wales 0:3 (0:2)

Toulouse, Stadium de Toulouse, 30 ezer néző, vezette: Eriksson (Svédország). Góllövők: Ramsey a 11., Taylor a 20. és Bale a 67. percben.

Oroszország: Akinfejev, Szmolnyikov, V. Berezuckij (A. Berezuckij), Ignasevics, Kombarov, Mamajev, Glusakov, Szmolov (Szamedov), Sirokov (Golovin), Kokorin, Dzjuba. Szövetségi kapitány: Leonyid Szluckij.

Wales: Hennessey, Gunter, Chester, A. Williams, Davies, Taylor, Allen (Edwards), Ledley (King), Ramsey, Bale, Vokes. Szövetségi kapitány: Chris Coleman.