2024. március 29., péntek

A kultúránk nem eladó

Kövér László: „A magyarokra tartozik, kivel szeretnének egy országban élni”

Nagyon fontos volna, hogy a betelepítési kvóta elleni őszi népszavazáson egyértelmű eredménnyel üzenjünk Brüsszelnek, hogy csak a magyarokra tartozik, kivel szeretnének egy országban élni – mondta az Országgyűlés elnöke szombaton Nagykanizsán.

Kövér László a Fidesz és a Kisgazda Polgári Egyesület zárt körű fóruma előtt beszélt újságíróknak arról, hogy ha nem lesz ott mindenki ősszel az urnáknál, mert azt gondolja, hogy ez nélküle is működni fog, „akkor, bizony, lehet, hogy nem leszünk sikeresek”.

Nagyon fontos lenne, hogy „világos, egyértelmű, határozott népszavazási eredménnyel üzenjünk Brüsszelnek, hogy csak a magyarokra tartozik az, hogy kivel szeretnének egy országban élni”. A saját kultúránk, civilizációnk nem eladó, „senki más hobbijáért vagy mentőötletéért” nem vagyunk hajlandók feláldozni azt, amiért több száz éven keresztül küzdöttünk – jelentette ki.

Úgy vélekedett, hogy ha az Európai Unió demokratikus intézménynek tekinti magát, akkor tiszteletben kell tartania a népszavazás eredményét. Hozzáfűzte, hogy az uniós politika folyamatosan változik, mert a magyar kormány először egyedül, azután a visegrádi négyek együttműködési rendszerében következetesen hangoztatta, hogy elsősorban a schengeni határokat kell megvédeni.

„Kívül kell kezelni a menekültválságot, nem Európa területén belül”, szét kell választani a gazdasági menekülteket a valódi üldözöttektől. Meg kell próbálni támogatni az országokat, amelyek tranzitországként Európa határainál felfogják a menekülthullámot, amelyek olyan térségekből indulnak, „amelyek destabilizálásában némely nyugati állam aktívan részt vett”.

Az Európai Unió közvéleménye miatt az európai kormányok álláspontja is jelentősen módosult – talán a legszembeötlőbben Ausztriáé –, és ennek maga után kell vonnia az EU intézményei álláspontjának a megváltozását is – fogalmazott a Parlament elnöke.

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára szerint a népszavazáson a magyarság érdekét képviselve „le kell tenni a voksunkat, hogy ide kényszerbetelepítés ne történhessen”, csak azokat az embereket kelljen nekünk befogadni, akiket egyébként is szívesen látnánk. „Brüsszeli bürokraták diktátuma révén semmiképpen se erőszakolhassanak ránk olyan embereket, akiket a magyar közösség nem szívesen fogad be” – fogalmazott.