2024. március 29., péntek

Kiürítették Brüsszel központi pályaudvarát két csomag miatt

Két gyanús csomag miatt rövid időre lezárták vasárnap kora délután Brüsszel központi pályaudvarát – írta a La Libre Belgique belga napilap internetes kiadása. A vasútállomás mindössze egy órán át volt zárva az utasok előtt, de kiderült, hogy hamis riasztás történt.

A közlekedés szüneteltetése miatt a vonatok a pályaudvar megnyitása után még órákon át késtek.

A biztonsági szolgálat a bejárathoz közeli pénztárak környékén bukkant rá a két elhagyott csomagra. Az esetleges terrortámadás megakadályozásának érdekében a pályaudvart azonnal lezárták és átfésülték, a két csomagot az arra szakosodott speciális egységek megvizsgálták, de robbanószerkezetet nem találtak bennük – tájékoztatott Peter De Waele rendőrségi szóvivő.

A szigorú rendőri intézkedésnek köze van ahhoz, hogy az előző két napban tizenkét embert vettek őrizetbe Brüsszelben, mert a gyanú szerint újabb terrortámadást készítettek elő. Közülük három személyt előzetes letartóztatásba helyeztek.

A holland nyelvű belga köztévé, a VTM beszámolója szerint az őrizetbe vett emberek Brüsszelben akartak újabb terrortámadást végrehajtani, egy olyan helyszínen, ahol sokan nézik a belga válogatott mérkőzését kivetítőkön. Estére három személyt helyeztek előzetes letartóztatásba, vádemelést kezdeményeztek ellenük „terrorcselekmény elkövetésének kísérlete” miatt. A többi kilencet szabadon engedték.

A belga csapat szombat délután Írországgal játszott.

Charles Michel miniszterelnök a kormány biztonsági tanácsának ülése után kiegészítő óvintézkedéseket ígért szombaton, de – mint mondta – nem változtatnak a terrorkészültség szintjén. Hozzátette, hogy a labdarúgó Európa-bajnoksággal kapcsolatos rendezvények a terveknek megfelelően folytatódnak.

Jan Jambon belügyminiszter megerősítette, hogy továbbra is a 3-as készültségi fokozatot tartják fenn, ami a négy fokozatú skálának alulról a második szintje. „Péntek éjjel nagyon sikeres akciót hajtottunk végre”– tette hozzá. A belga ügyészség közleménye szerint országszerte mintegy negyven házkutatást hajtottak végre, negyven embert vittek be kihallgatásra, közülük tizenkettőt őrizetbe is vettek, majd hármukat előzetes letartóztatásba helyezték. Az őrizetbe vételek során semmilyen incidens nem történt, fegyvert vagy robbanószert nem találtak.

Nevük mellőzését kérő források arról számoltak be, hogy a belga hatóságok szerdán olyan információ birtokába jutottak, amely szerint a Közel-Keletről nemrég indultak útnak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szélsőségesei, hogy merényleteket kövessenek el Belgiumban és Franciaországban.