2024. április 25., csütörtök

„Halál az árulókra” – kiáltotta a bíróság előtt Jo Cox gyilkosa

Bíróság elé állították szombaton azt az angol férfit, akit a brit parlament egyik képviselőjének két nappal ezelőtti meggyilkolásával vádolnak. Az 52 éves Thomas Mair a londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága előtt halált kiáltott az „árulókra”.

Mairt nem sokkal az után vették őrizetbe, hogy csütörtökön három lövéssel és több késszúrással meggyilkolta az ellenzéki Munkáspárt 41 éves alsóházi képviselőnőjét, Jo Coxot, aki éppen választókerületi fogadóórájáról jött ki Leeds egyik elővárosa, Birstall könyvtárából.

A tettes ellen szombaton emeltek vádat gyilkosság, súlyos testi sértés és tűzfegyver engedély nélküli birtoklása címén, és bíróság elé is állították.

Amikor az eljáró bíró a nevét kérdezte, azt kiáltotta, hogy „halál az árulókra, szabadságot Nagy-Britanniának”. A vádlott később sem volt hajlandó megnevezni magát, és nem válaszolt a lakhelyére és a születési dátumára vonatkozó kérdésekre sem.

A magisztrátusi bíróság elrendelte Mair őrizetben tartását, és az ügyet a londoni központi büntetőbíróság elé utalta – hétfőre tűzték ki az első tárgyalási napot.

A rendőrség még Mair szombati bírósági megjelenése előtt közölte: az egyik elsődleges nyomozati szál annak felderítése, hogy Thomas Mairnek voltak-e szélsőjobboldali politikai kapcsolatai. A BBC értesülései szerint a nyomozók Mair lakásában náci jelképeket találtak.