2024. április 25., csütörtök

Egy éven belül 2millió tonna acélt termelnek

A smederevói acélgyár fejlesztéséhez Hszi Csin-ping személyes hozzájárulásáról biztosította a szerb vezetőséget és a gyár munkásait

Kína és Szerbia intenzív együttműködése és az új technológiák bevezetése munkahelyteremtést tesz lehetővé, az életszínvonal emelkedését, illetve hozzájárul a két ország gazdasági fejlődéséhez, de ez az együttműködés nem csak Kína és Szerbia számára, hanem nemzetközi szinten is előnyökhöz vezet – emelte ki Hszi Csin-ping, Kína Népköztársaság elnöke Smederevóban tett látogatása során. Hozzátette, az elmúlt napokban világosan Szerbia tudtára adta Kína támogatását a smederevói acélgyár felvirágoztatásában, ezúttal viszont kiemelte, ő maga, személyesen is hozzájárul a projektum megvalósításához, a közös siker eléréséhez.

A smederevói acélgyárat a kínai He Steel két hónappal ezelőtt vásárolta meg 46 millió euróért, április 18-án írták alá az adásvételi szerződést. Az acélgyár iránt a He Steel volt az egyetlen érdeklődő. Az új tulajdonos tervei szerint ez év végéig a stratégiai tervek kidolgozásán dolgoznak, majd 2017 végéig be szeretnék indítani a gyár teljes kapacitását, ami 2 millió tonna acél legyártását jelenti. Ehhez azonban korszerűsítésre van szükség, ugyanis a gyár nagyon régi technológiát alkalmaz, amelyek ma már nem gazdaságosak. További 300 millió eurót szeretnének beruházni, a gyárba erősebb és hatékonyabb üzletelési modell bevezetését ígérik, így növelni szeretnék a termelést, csökkenteni a költségeket, ugyanakkor új termelési vonalat szeretnének bevezetni. Ökológiai termelési technológiát szeretnének beindítani a gyárban. Olyan fémlemezek előállítását tervezik, amelyeket elsősorban a gépjárművek gyártásában használnak, és keresettek a világpiacon.

A kínai vállalat az acélgyár megvásárlásakor arra kötelezte el magát, hogy megőrzi mind az 5000 munkást, és újabb alkalmazásokat is ígértek.

Hszi Csin-ping és Tomislav Nikolić szerb államfő miután vasárnap délelőtt az Avalán elhelyezték az emlékezés virágait az ismeretlen hős szobránál, Smederevóba utaztak, hogy megtekintsék az acélgyárat. A két államfőt megközelítőleg 12 ezer ember, elsősorban smederevóiak, illetve a gyár munkásai várták. Az államfőket Aleksandar Vučić kormányfő fogadta.

Vučić felszólalásában megköszönte az acélgyár szakszervezeteinek és a munkásoknak, hogy hittek az államvezetésben, négy év gyötrelmes időszak után Kína Népköztársaságnak és Hszi Csin-pingnek köszönhetően végül sikerült megoldást találni ennek a gyárnak a nehézségeire. Ám ez a beruházás nem csak a smederevóiak számára fontos, hanem az egész Szerbia számára, hiszen a termelés beindítása, jelentősen hozzájárul majd az ország gazdasági fejlődéséhez. Ezúttal 5 ezer ember számára sikerült megőrizni a munkahelyet, de az új ipari zóna felépítésével a Duna partján további munkahelyek nyílnak majd. Vučić Konfuciuszt idézve kiemelte, bár kis házban élünk, de az ablaka a világra néz, a kis Szerbia büszke lehet arra az acélgyárára, ami a kínai beruházásoknak köszönhetően európai jelentőséggel bír majd.

Ju Jong, a kínai He Steel vállalat elnöke köszöntötte a vállalat vendégeit, kiemelte, a látogatás nagy megtiszteltetés, ami további ösztönzést jelent a vállalat számára a fejlesztéshez és a piac még jobb kihasználásához. Gazdaságosabb üzletelés, de környezetvédő termelés bevezetésével a legversenyképesebb acélgyár megteremtését tervezik Smederevóban.

– Nem fogjuk cserben hagyni elnökeinket, rendelkezünk azzal a tudással, hogy terveinket meg is valósítsuk és a legerősebb acélgyár legyen a szerbiai – emelte ki Ju Jong.

Hszi Csin-ping is szólt az összegyűltekhez. Hozzátette, a távolság nem befolyásolja a barátságot, a szerb és a kínai nép között különleges barátság létezik, ezt ápolni kell és az együttműködést magasabb szintre emelni. Kiemelte, Smederevo hosszú történelmet ápol a nehéziparban is, így a szerb–kínai együttműködés új fejezetet nyit a két ország együttműködésben. Majd kínai munkatársaihoz intézte szavait, kiemelte, csak azt ígérjék meg, amit meg is tudnak tartani. Új technológiák bevezetését ígérték, új felszereléseket, az európai piacon való kedvező elhelyezkedést és az életszínvonal emelését.

Tomislav Nikolić is a történelmi látogatás jelentőségéről szólt. Mint mondta, ez a látogatás ünnep a szerb nép számára, hiszen a tapasztalattal és tudással rendelkező kínai szakembereknek köszönhetően, Szerbia újra visszaszerezheti tekintélyét az európai piacon és az eddig ápolt kiváló barátságot több területen tovább lehet majd még mélyíteni. Új beruházásokat tesz lehetővé, ami végre felrázhatná Szerbia fáradt iparát.

A felszólalásokat követően az államfők és a két ország delegációjának tagjai megtekintették az acélgyár azon termelőrészlegét, ahol a fém meleg hengerlését végzik. Itt Ju Jong, a technológiákkal ismertette meg a magas rangú vendégeket, illetve a vállalat terveiről beszélt. Ez után az államfők a munkásmenzára mentek, ahol a gyár munkásaival folytattak beszélgetéseket.

A He Steel több, mint 30 államban működik, közvetlenül vagy közvetetten és megközelítőleg 130 ezer embert foglalkoztat a világ nehéziparában.

Szombaton bilaterális tárgyalások zajlottak a két ország vezetői között. Ennek során került sor a Szerbiai Nemzeti Bank és a Kínai Nemzeti Bank közötti kétoldalú deviza swap megállapodásra is, amelynek értelmében 1,5 milliárd kínai juan, illetve 27 milliárd dinár értékű nemzeti valuta cseréjét hagyták jóvá.

A valutacsere a két központi bank közötti swap transzakciók útján valósul meg. A megállapodás ugyan három évre szól, azt azonban meg lehet hosszabbítani, áll a Szerbiai Nemzeti Bank közleményében. A bilaterális tárgyalások zárt ajtók mögött zajlottak. Összesen 22 szerződést, szándéknyilatkozatot, hitelszerződést, megállapodást készítettek elő a kínai elnök és delegációja érkezésére. A tárgyalások lefolytatása után Hszi csin-ping kijelentette, a látogatás, illetve az aláírt szerződések magasabb szintre emelték a két ország együttműködését. Kína Szerbiában őszinte és megbízható partnerre lelt. Ezt a kijelentését az is megerősíti, hogy a régióban Szerbia az első állam, akivel Kínai stratégiai partnerségi megállapodást kötött. Hozzátette, hogy nem csak gazdasági szempontból fontos a két ország együttműködése, hanem kultúra terén is, amelyben nagy szerepet játszik majd az a Kínai Kultúrközpont, amely alapkövét pénteken helyzeték el. Tomislav Nikolić a sajtótájékoztatón kiemelte, Szerbia jövőképe a kínai látogatással teljesen megváltozott. Kína Szerbia számára stabil támaszponttá vált, ami alapján a két állam együttműködése új dimenziókat nyitott a gazdasági együttműködés terén. Nikolić rámutatott: a Belgrád–Budapest vasút, de minden más jellegű szállítási hálózatfejlesztést felölelő projektum, legyen az szárazföldi, tengeri, vagy folyami útvonal Kína és Európa között, fontos gazdasági lehetőséget kínál a régió számára. A bányászat és az energetika terén lehetséges további beruházásokról is tárgyaltak.Elmondta, a kínai fél egy kínai ipari zóna felépítésében érdekelt a Duna mellett, ahol kikötőt és multimodális szállítási központot alakítanának ki.