2024. április 24., szerda

Megalakult a képviselő-testület Újvidéken

Nagyjából öt óra hosszát tartott a városi képviselő-testület tegnapi, alakuló ülése, elnöknek – szavazattöbbséggel – Zdravko Jelušićot, a Szerb Haladó Párt káderét választották meg.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Pártkollégáin kívül az új elnökre a VMSZ, a Zöld Párt, valamint a Szerb Szocialista Párt köré tömörülő politikai szervezetek tanácsnokai adták le voksukat. Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke lemondott tanácsnoki posztjáról, a Demokrata Párt hat tanácsnoka nem volt jelen a szavazáson.

A 021-es rádió beszámol arról, hogy a polgármester bejelentette több közvállalati igazgató leváltását, függetlenül azok pártbéli hovatartozásától. – Az újonnan megalakult városi hatalom elemezni fogja a közvállalatok igazgatóinak, illetve a felügyelő bizottságoknak a tevékenységét az elmúlt időszakban, mindenképp lesznek leváltások, politikai színektől függetlenül. Azok, akik a matematikát és a pozíciómegosztást egy mondatban emlegetik, és követelőznek, nem vehetnek részt a város irányításában – üzeni Miloš Vučević.

Pár napon belül a testület megválasztja az új polgármestert, akinek személye valószínűleg nem fog változni, és a városi közvállalatok igazgatói posztjaira is kinevezik a régi-új kádereket.

Részletek a jövő héten

Kiss Gyula, a VMSZ városi tanácsnoka elmondta, hogy a jövő héten dől el, hogy a koalíciós tárgyalások e téren milyen irányban haladnak. – Most elnököt, alelnököt, titkárt és titkárhelyettest választottunk, de megválasztottuk a 9 tagú káderbizottság tagjait is, közülük 3-at ellenzéki pártokból. A következő ülést várhatóan tíz napon belül összehívja az elnök, ezen választjuk majd meg a polgármestert. Addig azonban még egyeztetünk, ha valamelyik tanácsnoki csoport esetleg meggondolja magát, erre az elkövetkező napokban megvan a lehetőség. A jövő héten tudjuk meg a részleteket, annyi biztos, hogy a Szerb Haladó Párt, a VMSZ és a zöldek csoportja alkot majd hatalmi koalíciós többséget 40 tanácsnokkal a 78 tagú testületben. Vučević polgármester szeretné, ha a koalíció minél szélesebb körű lenne – hallottuk.