2024. április 19., péntek

Hulladékból játszótér

Újrahasznosítási akció Bajsán

A környezetvédelmet szem előtt tartva a hagyományteremtés szándékával szerveztek újrahasznosítási akciót Bajsán az elmúlt napokban.

A falu játszótere, ahol az eredetileg elhelyezett eszközöknek már csak a nyomai vannak meg (Benedek Miklós felvétele)

A falu játszótere, ahol az eredetileg elhelyezett eszközöknek már csak a nyomai vannak meg (Benedek Miklós felvétele)

Az akció keretén belül az elektromos, elektronikus, számítógépes hulladékot gyűjtötték össze, és az értékesítés során befolyt összegből a falu játszóterét szeretnék fejleszteni. A kezdeményezésről a főszervező Anagramma Műhely (amely elsősorban a fiatalokra összpontosít) alapító tagja, Mengyán Pletikosić Ildikó mesélt lapunknak:

– Azt gondolom, hogy nagyon fontos a környezettudatos gondolkodás erősítése, mivel sokszor nem figyelünk oda, és apróságokon múlik, hogy előremozdítsuk a dolgokat a környezetvédelem terén. Fontosnak tartom, hogy ne kerüljön a szemétbe az a sok hulladék, ami minden háztartásban előfordul. Az utóbbi időben a műszaki cikkek igen gyorsan elavulnak. Ugyanakkor megfigyelhető, hogy manapság több cég is elkezdett foglalkozni ezeknek a hulladékoknak az újrahasznosításával, és arra gondoltam, hogy megpróbálunk egy ilyen akciósorozatot beindítani. Zentán és Magyarkanizsán volt már ilyen gyűjtés, megkérdeztem az ottani szervezők tapasztalatait, akik elmondták, hogy többször is szerveztek ilyen akciókat, és az emberek idővel hozzászoknak, hogy begyűjtsék a hulladékot. Azt gondolom, hogy ez hasonlóképpen van, mint a PET-palackok esetében; amikor először felállították a gyűjtésükre alkalmas szemeteseket, még elég kevesen vitték oda a palackokat, azután évek során az emberek hozzászoktak, és most már szinte mindenki oda viszi – nyilatkozta Mengyán Pletikosić, majd elmondta, hogy az E-reciklaža cég szabadkai lerakatának munkatársai vállalták, hogy elszállítják az összegyűjtött hulladékot. A befolyt összegből a játszóteret szeretnék felújítani, hiszen egy játszótér állandó gondozást igényel, és nem elég egyszer felállítani az eszközöket, hanem festeni, javítani, cserélni is kell őket. A játszótér a kétezres évek elején az USA Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID) támogatásával készült el, azóta ugyan lett renoválva, de ottjártunkkor megbizonyosodhattunk arról, hogy igencsak ráfér a felújítás.

Mengyán Pletikosićtól azt is megtudtuk, hogy az Anagramma Műhely mellett a helyi közösség is kiveszi a részét az akcióból, ugyanis annak raktárában tárolják majd a hulladékot, míg nem jön össze akkora mennyiség, amit érdemes lesz elszállítani. Az akcióról több féleképpen igyekeztek értesíteni a bajsaiakat, akik többek között rossz tévékészülékeket, porszívókat, sőt egy nem működő szintetizátort adtak le az elmúlt napokban.

Az akció a jövő héten folytatódik, akinek még van elektromos hulladéka, munkanapokon 15 óráig leadhatja a helyi közösség épületében.