2024. március 29., péntek
LABDARÚGÓ-EB – F CSOPORT

A hajrában mentett ponttal közel a magyar továbbjutás

A magyar válogatott nagyon közel került a továbbjutáshoz szombat este, miután a kontinenstorna második fordulójában 1:1-es döntetlent játszott Izlanddal. Bernd Storck szövetségi kapitány együttese az első játékrészben is mezőnyfölényben játszott, de Király Gábor hibája után tizenegyesből hátrányba került, a második felvonásban viszont végig a kapujához szegezte a szigetország nemzeti csapatát és végül egy öngóllal kiharcolta az egyenlítést. Izland szinte végig csak a védekezéssel volt elfoglalva, a szerencsétlen büntetőt követően végképp nem próbálkoztak a gólszerzéssel, csak pontrúgásokból, szögletekből, szabadrúgásokból igyekeztek veszélyhelyzeteket teremteni. A magyar csapat az első félidőben szétszórtabbnak tűnt, a kapott gól után ellenben összeszedték magunkat, és büszkén figyelhettük, hogy ugyan hibák sokaságát vétik a fiúk, de nem adják fel, megállás nélkül robotoltak, nem ismertek elveszett labdát, és végül teljesen megérdemelten gyűjtötték be a nagyon sokat érő egy pontot. Vajdasági kötődésű hír, hogy csereként pályára lépett a találkozón a torna egyetlen vajdasági részvevője, a zentai Nemanja Nikolić ráadásul rendkívül fontos megmozdulást jegyzett, hiszen az ő passzából született az izlandi öngól.

A két együttes korábban tízszer találkozott egymással, hét magyar siker mellett három izlandi győzelem született, ez volt tehát a párharc történetének első döntetlenje.

Hajtós és harcias, viszont elég gyenge színvonalú első félidőt láthattunk, amelyben Magyarország játszott meddő mezőnyfölényben, amit a 67 százalékos labdabirtoklási arány is alátámaszt, de inkább Izland kontráiban rejlett valós gólveszély. Mindkét együttes négyszer próbálkozott kapuralövéssel, de csak a szigetország focistáinak sikerült a keretet is eltalálniuk. A 31. percben Johann Gudmundsson lövésénél kellett résen lennie Király Gábornak, a 34. percben Kleinheisler László próbálkozása zúgott el a hosszú sarok mellett. A 38. percben aztán nagy hibát vétett a magyar kapus, egy ártatlannak tűnő beadást kiejtett, a labdáért folytatott harcban az egyik magyar játékost szabálytalannak látta Szergej Karaszjov játékvezető, és büntetőt ítélt Izlandnak. Gylfi Sigurdsson, az északiak Swansea Cityben edződő sztárja magabiztosan vágta a jobb alsóba a labdát – Király a másik irányba vetődött.

A szünetig nem sikerült egalizálni, a második félidőre sokkal nagyobb elánnal érkezett a magyar csapat, megállás nélkül rohamozták az izlandi kaput, lövésekig, fejesekig is eljutottak, de gólt lőni a hajráig nem tudtak. A magyarok bizonyultak jobbnak a játék minden elemében, 12:5 volt a kapuralövési arány, 5:3 a szögletarány, 67 százalék a labdabirtoklás, 389:132 a passzok száma, de vagy az utolsó passzokba csúszott hiba, vagy az izlandi védők mentettek. Egészen a 88. percig, amikor a csereként pályára lépő Nikolić passzolt be az ötösbe a berobbanó Böde Dániel és Szalai Ádám elé, a menteni szándékozó Birkir Saevarsson saját kapujába lőtt. Ünnepelhettek a fiúk, az egy pontra mindenképpen rászolgált a csapat, mindvégig hittek magukban, Storck bátran cserélt, mindenki egyként küzdött az egyenlítésért. A második félidőben a türelemmel sem volt gond, mindvégig az volt az ember érzése, hogy a játékosok tudják, hogy ha ennyire beszorítják Izlandot, előbb-utóbb meglesz a vágyott gól. Meg is lett, Magyarország második Eb-meccsén is veretlen maradt, újra jó arcát mutatta, ismét láthattuk a fejlődés nyomait, szerdán Portugália sem mehet majd biztosra Királyék ellen.

A magyar labdarúgó-válogatott tagjai ünnepelnek a mérkőzés után (Fotó: Illyés Tibor/MTI)

A magyar labdarúgó-válogatott tagjai ünnepelnek a mérkőzés után (Fotó: Illyés Tibor/MTI)

Izland–Magyarország 1:1 (1:0)

Marseille, Vélodrome Stadion, 67 ezer néző, vezette: Karaszjov (orosz). Góllövők: G. Sigurdsson – 11-esből – a 39., ill. Saevarsson – öngól – a 88. percben.

Izland: Halldórsson, Saevarsson, R. Sigurdsson, Árnason, Skúlason, Gudmundsson, G. Sigurdsson, Gunnarsson (Hallfredsson, 66.), Bjarnason, Sigthórsson (Gudjohnsen, 84.), Bödvarsson (Finnbogason, 69.). Szövetségi kapitány:Lars Lagerbäck és Heimir Hallgrímsson.

Magyarország: Király, Lang, Guzmics, Juhász (Szalai, 85.), Kádár, Gera, Dzsudzsák, Nagy, Kleinheisler, Stieber (Nikolić, 67.), Priskin (Böde, 67.). Szövetségi kapitány: Bernd Storck. 

Nyitókép: A magyar labdarúgó-válogatott tagjai ünnepelnek a mérkőzés után (Fotó: Illyés Tibor/MTI)